România, Polonia, Ungaria, Slovacia și Bulgaria și-au exprimat marți opoziția față de o propunere de acord comercial revizuit între Uniunea Europeană și Ucraina, invocând îngrijorări privind posibila destabilizare a piețelor agricole din UE, transmite agenția Anadolu, citată de Rador Radio România.
Subiectul a fost ridicat în cadrul unei reuniuni a miniștrilor agriculturii din UE din 14 iulie, potrivit unor surse diplomatice citate de European Pravda.
Noul aranjament comercial ar înlocui regimul de comerț fără vize [sic!] cu Ucraina care a expirat la începutul lunii iunie și care e bazat pe Zona de Liber Schimb Aprofundată și Cuprinzătoare (DCFTA), înființată în 2016.
Acordul revizuit ar veni după expirarea Măsurilor Autonome de Comerț (ATM) care le-au oferit exportatorilor ucraineni acces preferențial pe piețele UE de la începutul războiului.
„Cele cinci țări – Polonia, Slovacia, Ungaria, Bulgaria și România – au ridicat problema noilor condiții de comerț cu Ucraina. Ele sunt convinse că modificările propuse ale DCFTA ar putea destabiliza piețele europene”, a declarat o sursă diplomatică.
Acordul comercial revizuit a fost discutat la reuniunea de la Bruxelles
Comisarul european pentru agricultură Christophe Hansen a confirmat că acordul comercial revizuit a fost discutat la reuniunea de la Bruxelles, la cererea unui grup de state membre.
„Am avut o discuție deschisă despre acordul actualizat cu Ucraina”, a declarat Hansen.
„Am prezentat datele privind acordul și am subliniat că e în cel mai bun interes al agricultorilor noștri”, a adăugat el.
Hansen a mai precizat că revizuirea acordului din 2016 trebuia să aibă loc în 2021, dar a fost amânată din cauza invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina.
Comisia a încheiat negocierile cu Kievul pe 30 iunie
În ciuda faptului că Comisia a încheiat negocierile cu Kievul pe 30 iunie, cele cinci țări vizate continuă să facă presiuni pentru modificarea amendamentelor propuse.
Principala lor preocupare e posibila creștere a importurilor de produse agricole mai ieftine din Ucraina pe piața UE, care ar putea afecta producătorii locali.
Citeşte şi: Trafic blocat pe DN 6, după ce un autotren s-a răsturnat pe carosabil