18.4 C
Craiova
joi, 29 mai, 2025
Știri de ultima orăActualitateFranța face un pas decisiv către legalizarea sinuciderii asistate

Franța face un pas decisiv către legalizarea sinuciderii asistate

Adunarea Națională a adoptat un proiect de lege care permite adulților cu boli incurabile să își încheie viața prin administrarea voluntară a unei substanțe letale. Votul marchează un moment istoric într-o dezbatere aprinsă privind dreptul la o moarte demnă, potrivit France 24.

Un vot major: 305 pentru, 199 împotrivă

Marți, camera inferioară a Parlamentului francez a aprobat proiectul de lege privind sinuciderea asistată cu 305 voturi „pentru” și 199 „împotrivă”. Legea va merge acum la Senat pentru dezbateri suplimentare, însă Adunarea Națională are ultimul cuvânt în procedura legislativă.

Ce prevede legea?

Proiectul de lege oferă posibilitatea pacienților care suferă de boli grave, incurabile și în stadiu terminal să solicite o substanță letală prescrisă de medici. Aceasta poate fi administrată acasă, într-un azil sau într-o unitate medicală.

Condițiile pentru acces la acest drept includ:

  • Vârsta peste 18 ani
  • Cetățenie franceză sau rezidență permanentă
  • Diagnostic confirmat de o echipă medicală privind o boală incurabilă și suferință fizică insuportabilă
  • Solicitarea voluntară a tratamentului și reconfirmarea deciziei după o perioadă de reflecție

Cine nu este eligibil?

Pacienții care suferă de tulburări psihiatrice severe sau de afecțiuni neurodegenerative precum boala Alzheimer nu vor putea accesa această opțiune.

Sprijin larg în rândul publicului

Un raport publicat în 2023 arăta că majoritatea francezilor susțin legalizarea sinuciderii asistate. Sondajele de opinie din ultimii 20 de ani indică un sprijin constant în creștere pentru măsurile privind sfârșitul voluntar al vieții în cazuri de suferință extremă.

Opoziția religioasă: „O ruptură antropologică“

Conferința Liderilor Religioși din Franța (CRCF) – care reunește lideri catolici, ortodocși, protestanți, evrei, musulmani și budiști – a emis o declarație comună împotriva legii, avertizând că aceasta ar putea crea „presiuni subtile” asupra persoanelor vulnerabile, în special vârstnici și bolnavi.

Ce urmează?

Proiectul de lege va fi dezbătut în Senat, însă procesul legislativ este adesea lung în Franța. Președintele Emmanuel Macron a lăsat deschisă opțiunea unui referendum național, dacă Parlamentul nu ajunge la un consens.

Context internațional

Franța se alătură astfel unei serii de țări care au legalizat forme de sinucidere asistată sau eutanasie:

  • Sinucidere asistată: Elveția, mai multe state din SUA
  • Eutanasie (activă): Țările de Jos, Belgia, Luxemburg, Spania, Portugalia, Canada, Australia, Columbia

Reacții oficiale

Președintele Emmanuel Macron a salutat votul ca „un pas important” pentru drepturile pacienților.

Asociația pentru Dreptul de a Muri cu Demnitate (ADMD) a cerut respectarea dorinței francezilor de a beneficia de aceleași drepturi ca cetățenii altor state europene.

Franța intră într-o nouă etapă în privința opțiunilor de sfârșit de viață, cu o lege care ar putea redefinește drepturile pacienților în fața suferinței și morții. Următoarele luni vor fi decisive pentru forma finală a acestei măsuri.

Citește și: Vâlcea: O femeie a murit după ce a fost lovită de o mașină

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS