Președintele Donald Trump a anunțat miercuri numirea lui Darryl Nirenberg ca noul ambasador al Statelor Unite în România.
Anunțul a fost făcut prin intermediul platformei Truth Social, unde Trump a evidențiat că Nirenberg va consolida relațiile bilaterale cu România, va sprijini cooperarea militară între ambele țări și va promova interesele economice și de securitate ale Statelor Unite în străinătate.
„Darryl are 40 de ani de experiență în politică externă, inclusiv rolul său de consilier al Comisiei de Relații Externe a Senatului”, a scris Trump.
Numirea vine după anunțul oficial de pensionare a ambasadorului de plecare, Kathleen Kavalec, publicat pe pagina de Facebook a ambasadei SUA la București.
Cine este Nirenberg
Nirenberg este în prezent partener la firma de avocatură Steptoe. Înainte de cariera sa în sectorul privat, a lucrat timp de 14 ani în Senatul Statelor Unite, deținând funcții cheie, inclusiv consilier juridic al Comitetului pentru Relații Externe.
În acea perioadă, el a fost recunoscut pentru capacitatea de a negocia și de a ajunge la un consens bipartizan asupra problemelor de politică internațională. În plus, a candidat recent pentru Consiliul Municipiului Alexandria, care i-a oferit experiență directă în procesele electorale democratice. Nirenberg este absolvent al Universității Colgate și al Facultății de Drept a Universității George Washington.
Rolul noului ambasador al SUA capătă importanță strategică
Această numire are loc într-un context politic delicat din România, marcat de acuzații grave de fraudă electorală în ultimele alegeri.
Diverse rapoarte din presa locală și internațională, precum și plângeri ale partidelor de opoziție, au evidențiat nereguli în timpul alegerilor municipale, parlamentare și prezidențiale, inclusiv manipularea voturilor, accesul neregulat la urne de către oficiali și lipsa de transparență în procesul de numărare.
Organizațiile de supraveghere electorală și ONG-urile precum Expert Forum au avertizat cu privire la lipsa unei supravegheri adecvate și a utilizării resurselor statului în beneficiul anumitor partide, potrivit derechadiario.com.ar.
În acest context, rolul noului ambasador al SUA capătă importanță strategică, nu doar pentru consolidarea cooperării bilaterale pe probleme de apărare și economice, ci și pentru sprijinirea consolidării democratice în România.Se așteaptă ca Nirenberg să-și folosească experiența în procesele legislative și diplomatice pentru a promova stabilitatea instituțională și respectul pentru valorile democratice, în conformitate cu interesele comune de securitate transatlantică dintre Statele Unite și România.
Citește și: Mexic: Șase morți în ciocniri armate în apropiere de Acapulco