Românii se numără printre europenii cu cea mai lungă săptămână de lucru. Durata obişnuită a programului de lucru săptămânal al persoanelor cu vârsta între 20 şi 64 de ani din Uniunea Europeană a fost în medie de 36 de ore, anul trecut, în scădere de la 37 de ore în 2014, arată datele publicate miercuri de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat).
Sunt incluse atât persoanele care lucrează cu normă întreagă, cât şi cele care lucrează part-time, precizează Eurostat, potrivit Agerpres.
Potrivit acestor date, există diferenţe semnificative în rândul statelor membre.
Astfel, cel mai mare număr de ore lucrate într-o săptămână s-a înregistrat în Grecia (39,8 ore), Bulgaria (39 ore), Polonia (38,9 ore) şi România (38,8 ore). În contrast, Ţările de Jos au avut anul trecut cea mai scurtă săptămână de lucru (32,1 ore), urmate de Danemarca, Austria şi Germania (fiecare cu 33,9 ore).
În 2024, activităţile economice din UE unde s-a înregistrat cea mai lungă săptămână de muncă au fost: agricultură, silvicultură şi pescuit (41,2 ore), minerit şi activităţi extractive (38,8 ore) şi construcţii (38,7 ore), iar cea mai scurtă săptămână de muncă se înregistra în activităţile în care angajatorii sunt gospodării (26,7 ore), educaţie (31,9 ore), arte, divertisment şi activităţi recreative,divertisment şi activităţi recreative (32,9 ore).
Citeşte şi: Profesor de sport, acuzat de viol după ce ar fi întreținut relații sexuale cu o elevă