Sub cupola Capelei Sixtine a lui Michelangelo 133 de cardinali vor vota, azi, pentru alegerea celui de-al 267-lea papă al Bisericii Catolice.
Ziua va începe la ora 10:00 cu o liturghie în Bazilica Sf. Petru. Slujba, care va fi televizată, va fi prezidată de Giovanni Battista Re, cardinalul decan, de 91 de ani, care a fost și celebratorul înmormântării Papei Francisc.
La începutul după-amiezii, semnalul mobil pe teritoriul Vaticanului va fi dezactivat pentru a împiedica oricine ia parte la conclav să contacteze lumea exterioară.
În jurul orei 16:15 (15:15 BST), cei 133 de cardinali alegători se vor aduna în Capela Paulină și vor forma o procesiune către Capela Sixtină.
În tot acest timp, ei vor cânta o litanie și imnul Veni Creator – o invocare la Duhul Sfânt, care este văzută ca mâna călăuzitoare care îi va ajuta pe cardinali să aleagă noul Papă.
Cardinalii vor pronunța jurământul de secret
Odată ajunși în Capela Sixtină, cu o mână sprijinită pe o copie a Evangheliei, cardinalii vor pronunța jurământul de secret, care îi împiedică să împărtășească vreodată detalii despre modul în care a fost ales noul Papă.
Când ultimul dintre alegători a depus jurământul, va avea loc o meditație. Apoi, Maestrul Celebrărilor Liturgice Pontificale Diego Ravelli va anunța „extra omnes” („toată lumea afară”).
El este unul dintre cei trei membri ai personalului ecleziastic care au permis să rămână în Capela Sixtină, deși nu este cardinal elector, deși vor trebui să părăsească localul în timpul numărării voturilor.
Momentul în care se pronunță „extra omnes” marchează începutul izolării cardinalilor – și începutul conclavului.
Cardinalii vor trece la vot
Cuvântul, care provine din latinescul „cum clave”, sau „încuiat cu cheie” este ușor înșelător, deoarece cardinalii nu mai sunt încuiați înăuntru; mai degrabă, oficialii Vaticanului au închis marți intrările în Palatul Apostolic – care include Capela Sixtină – cu sigilii de plumb care vor rămâne până la sfârșitul procedurilor. Garzile elvețiene vor flanca și toate intrările în capelă.
Diego Ravelli va distribui buletine de vot, iar cardinalii vor trece la primul vot la scurt timp după.
Deși nimic nu-i interzice Papei să fie ales cu primul vot, nu s-a întâmplat de secole. Totuși, primul scrutin este foarte important, spune Austen Ivereigh, scriitor și comentator catolic.
„Vor fi luați în considerare cardinalii care au peste 20 de voturi. La primul tur de scrutin voturile vor fi foarte dispersate și alegătorii știu că trebuie să se concentreze asupra celor care au numere”, spune Ivereigh.
El adaugă că fiecare alt buletin de vot ulterior va indica care dintre cardinali are impulsul. „Este aproape ca o campanie politică… dar nu este chiar o competiție; este un efort al organismului de a găsi consens”.
Continuarea votării
Dacă votul nu dă majoritatea de două treimi necesară pentru a alege noul papă, cardinalii se întorc la pensiunea Casa Santa Marta pentru cină. Atunci, în marginea procesului de votare, au loc conversații importante între cardinali și începe să se adune consensul în jurul diferitelor nume.
Potrivit presei italiene, opțiunile de meniu constau în feluri de mâncare ușoare care sunt de obicei servite oaspeților reședinței și includ vin – dar fără băuturi spirtoase. De asemenea, chelnerii și personalul din bucătărie au jurat păstrarea secretului și nu pot părăsi terenul pe durata conclavului.
Mii de credincioșii așteaptă fumul alb
De joi dimineață, cardinalii vor lua micul dejun între orele 06:30 (05:30 BST) și 07:30 (06:30 BST) înainte de masa de la 08:15 (07:15 BST). Două voturi au loc apoi dimineața, urmate de prânz și odihnă. În memoriile sale, Papa Francisc a spus că atunci a început să primească semnale de la ceilalți cardinali că în jurul lui începea să se formeze un consens serios; a fost ales în timpul primului vot de după-amiază. Ultimele două conclave s-au încheiat toate până la sfârșitul celei de-a doua zile.
Nu există nicio modalitate de a ști în această etapă dacă acesta va fi un conclav lung sau scurt – dar cardinalii sunt conștienți de faptul că amânarea procedurilor ar putea fi interpretată ca un semn de neînțelegeri.
În timp ce discută, se roagă și votează, în afara ferestrelor acoperite cu scânduri ale Capelei Sixtine, mii de credincioși se vor uita în sus la hornul din dreapta Bazilicii Sf. Petru, așteaptă ca vaporul alb de fum să semnaleze că următorul papă a fost ales, potrivit BBC.
Citește și: Rezultatul final al alegerilor prezidențiale de pe 4 mai, turul I