În Alaska, SUA, în 2010, o persoană a fost votată de zeci de mii de oameni, deși nu apărea pe buletin, descrie Bogdan Ivănel, de la Code for Romania, mai multe sisteme posibile pentru îmbunătățirea votului „ca să nu alegem mereu răul cel mai mic”, scrie Hotnews.ro
„În SUA, în părți din Elveția și în alte câteva țări poți introduce, de mână, numele oricărui cetățean pe buletinul de vot. Aceste voturi se numără și dacă cineva care nu și-a depus candidatura strânge totuși mai multe voturi decât oricare dintre ceilalți candidați, el sau ea câștigă”, descrie Bogdan Ivănel multitudinea de posibilități ale diverselor sisteme democratice.
Să renunțăm la răul cel mai mic
Ivănel are licență și master în drept la Universitatea Utrecht, master în studii ruse și est-europene la Universitatea Oxford și a fost cercetător invitat la Universitatea Berkeley. El a publicat în Contributors un articol care pornește de la ideea că sistemul electoral românesc merită îmbunătățit.
„De 35 de ani ni se spune că așa e democrația. Că democrația înseamnă să îți înghiți de multe ori valorile sau judecata și să dai un vot util. Să votăm răul cel mai mic într-un cerc vicios de 35 de ani în care oameni care nu merită, oameni toxici ajung în parlament, ajung primari și ajung președinți pentru că ne este frică de unii încă și mai toxici”, argumentează Ivănel.
Varianta „niciun candidat” și ce efecte poate avea
Idei există. Iar aceste sisteme sunt diverse „Nu sunt doar o jucărie, creează de multe ori efecte în practică. De exemplu, în alegerile din Alaska din 2010, zeci de mii de votanți au scris pe buletinul de vot numele cuiva care nu se înscrisese în alegeri și nu făcuse campanie. Acea persoană, Lisa Murkowski, a câștigat și a devenit unul dintre cei 100 de senatori din Congresul american”.
În țări precum Ucraina, Columbia sau India, spune Ivănel, a existat pe buletinul de vot opțiunea „niciunul”. „Dacă opțiunea aceasta câștigă peste jumătate din numărul de voturi, alegerile se reiau și niciunul dintre candidații înscriși în cursa inițială nu mai pot candida”, scrie el.
Potrivit lui Bogdan Ivănel, în alte locuri, nu votezi un candidat, ci dai note „ca la școală” de la 0 la 5 sau de la 0 la 10 fiecăruia dintre candidați.
„De multe ori ne e greu să votăm răul cel mai mic pentru ca simțim că validăm o persoană care nu merită aceasta validare din partea noastră. Este ca și cum am da nota 10 fără să merite unui elev care nu a învățat, nu și-a făcut temele, dar s-a descurcat mai bine decât oricare dintre ceilalți”, mai scrie Ivănel.