În vreme ce francezii se tem că vizita lui Meloni în SUA va încuraja strategia lui Trump de a dezbina UE, alții consideră că prim-ministra italiană va putea stabili o punte de legătură cu administrația de la Casa Albă. Scopul ar fi de a ajunge la un compromis în privința taxelor vamale.
Giorgia Meloni se întâlnește joi la Casa Albă cu președintele Donald Trump, în încercarea de a atenua tensiunile transatlantice legate de taxele vamale americane impuse UE, scrie Hotnews.
Prim-ministrul italian va încerca probabil să păstreze un echilibru între afinitatea ideologică cu președintele american și legăturile sale cu aliații europeni, care au criticat politica comercială a lui Trump și decizia acestuia de a exclude UE din discuțiile cu Rusia, pe tema războiului din Ucraina.
În timp ce Meloni se află sub presiune pentru a proteja economia bazată pe exporturi a Italiei, care anul trecut a înregistrat un excedent comercial de 40 de miliarde de euro cu SUA, ea ar trebui, de asemenea, să apere interesele întregului bloc UE cu 27 de state membre. Miniștrii guvernului francez au avertizat că Meloni ar putea submina unitatea UE mergând singură la Washington.
Comisia Europeană, care are responsabilitatea de a negocia acordurile comerciale, a salutat călătoria șefei guvernului italian.
Mediatoarea
Decizia abruptă a lui Trump de săptămâna trecută de a suspenda majoritatea taxelor vamale timp de 90 de zile a ridicat o parte din presiunea de pe umerii lui Meloni.
„Ea nu mai călătorește în mijlocul unei confruntări deschise care implică UE. Ea se deplasează ca o mediatoare de facto”, a explicat pentru Reuters Lorenzo Castellani, analist politic la Universitatea Luiss din Roma.
UE și SUA au purtat săptămâna aceasta o primă rundă de discuții cu privire la taxele vamale impuse de Trump – stabilite în prezent la 25% pentru oțel, aluminiu și automobile și la 10% pentru toate celelalte exporturi europene, în timpul pauzei de 90 de zile. În cazul în care negocierile eșuează, Washingtonul a declarat că va reinstitui „o taxă reciprocă” de 20% asupra exporturilor UE.
Cu toate acestea, negociatorii UE s-au plâns cererile SUA nu au fost prezentate concret, lucru pe care oficialii speră că Meloni îl va putea clarifica. Trump a declarat recent că vrea ca UE să renunțe la barierele netarifare, adică la unele standarde impuse producătorilor americani, și să cumpere energie americană pentru a reduce dezechilibrul comercial.