3.4 C
Craiova
vineri, 8 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateProgramul Casa Verde Fotovoltaice: Voucherele pentru judeţele din regiunea Centru s-au epuizat în două minute

Programul Casa Verde Fotovoltaice: Voucherele pentru judeţele din regiunea Centru s-au epuizat în două minute

Programul Casa Verde Fotovoltaice pentru persoanele fizice a continuă luni, cu regiunea Centru (judeţele Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu). Voucherele s-au epuizat în două minute, la fel cum s-a întâmplat vineri, la regiunea Nord-Vest, informează Hotnews. Administrația Fondului pentru Mediu a transmis că au fost înscrise 9.335 de persoane fizice în sesiunea dedicată regiunii Centru.

Programul Casa Verde Fotovoltaice pentru persoanele fizice a continuat luni cu regiunea Centru și locuitorii din judeţele Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu s-au putut înscrie începând cu ora 10.00.

Fondurile s-au epuizat din primele două minute, la fel cum s-a întâmplat și vineri, la prima sesiune.

Pentru regiunea Centru a fost alocat un buget de 280 de milioane de lei.

Bugetul total al schemei în acest an este de 2 miliarde de lei

Ediția din acest an a demarat vineri cu regiunea Nord-Vest, unde fondurile s-au epuizat încă din primele 2 minute. Locuitorii din această zonă au avut la dispoziție un buget de 274,2 milioane de lei și s-au înscris 9.143 de dosare.

Urmează ca marți, 1 octombrie, tot de la ora 10:00, să se deschidă aplicația pentru cei din regiunea nord-est, respectiv județele Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui. Aceștia vor avea la dispoziție un buget mai mare, respectiv 319,3 milioane de lei.

Bugetul total al schemei în acest an este de 2 miliarde de lei, iar fiecare beneficiar primește 30.000 de lei de la stat pentru a-și instala panouri fotovoltaice și baterii de stocare.

Calendarul înscrierilor viitoare în programul Casa Verde Fotovoltaice 2024

  • 1 octombrie: Regiunea Nord-Est (județele Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui);
  • 2 octombrie: Regiunea Sud-Est (județele Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea și Vrancea);
  • 3 octombrie: Regiunea Sud (județele Argeş, Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Prahova şi Teleorman);
  • 4 octombrie: Regiunea București-Ilfov;
  • 7 octombrie: Regiunea Sud-Vest Oltenia (județele Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt şi Vâlcea);
  • 8 octombrie: Regiunea Vest (județele Arad, Caraş-Severin, Hunedoara şi Timiş).

Anul acesta, fiecărei regiuni i-a fost alocată câte o zi pentru înscrieri, și nu trei zile, cum a fost anul trecut. Aceasta deoarece fondurile oricum s-au epuizat în primele minute, iar autoritățile au decis că nu mai este cazul să prelungească inutil perioada de înscrieri.

Așadar, dacă dorim să obținem fonduri pentru a ne instala panouri fotovoltaice pe acoperiș cu bani de la stat este esențial să ne organizăm dinainte și să ne mișcăm repede, în momentul în care aplicația devine activă, la ora 10:00 în fiecare dintre sesiunile regionale.

Reamintim că interesul pentru instalarea de panouri fotovoltaice prin programul Casa Verde Fotovoltaice a devenit atât de mare, încât fiecare secundă contează la înscrieri. Pe internet au apărut persoane care le cer bani celor mai puțin experimentați cu calculatorul și le garantează că-i vor înscrie cu succes în câteva zeci de secunde. Se vehiculează sume de la 300 de lei la 1.000 de lei.

AFM a simplificat procesul de înscriere

AFM a anunțat că a modificat aplicația de pe site, astfel încât oamenii să se poată înscrie mai ușor.

Astfel, conturile utilizatorilor pot fi create înainte de deschiderea oficială a sesiunii de înscriere, permițându-le astfel beneficiarilor să se familiarizeze cu aplicația și să fie pregătiți în avans.

AFM precizează că folosirea roboților de automatizare la înscriere este interzisă, fiind pregătite o serie de măsuri specifice cum ar fi codul CAPTCHA și monitorizarea în timp real. De asemenea, se efectuează intern o serie de analize specifice care să identifice dacă s-au folosit astfel de programe informatice, după fiecare închidere de sesiune.

Instalatorii verifică documentația și pot cere clarificări, o singură dată

Solicitanții înscriși au la dispoziție 90 de zile pentru a-și alege un instalator.

Acesta verifică documentația depusă de solicitant și, în cazul în care are nevoie de clarificări, poate trimite, o singură dată, o solicitare prin intermediul aplicației AFM, la care solicitantul trebuie să răspundă în maximum 10 zile, altfel este respins.

AFM publică apoi listele cu cei admiși și cu cei respinși.

Anul acesta este pentru prima dată când românii primesc bani de la stat și pentru baterii de stocare, alături de panouri fotovoltaice. Fiecare beneficiar va primi 30.000 de lei de la AFM (față de 20.000 de lei, cât a fost anul trecut), iar bugetul total al schemei este de 2 miliarde de lei.

În cât timp s-au epuizat fondurile anul trecut, pentru fiecare regiune în parte:

  • București-Ilfov – 9 minute
  • Centru – 3 minute
  • Nord-Est – 5 minute
  • Nord-Vest – 3 minute
  • Sud-Est – 6 minute
  • Sud-Muntenia – 4 minute
  • Sud-Vest – 2 minute

Administrația Fondului de Mediu a precizat că, deși numărul de accesări a fost foarte mare, nu s-au înregistrat probleme cu aplicația.

Spre exemplu, numărul record de accesări a fost în cazul regiunii Centru: 1,45 milioane de accesări în 25 minute de la ora 9.45 până la 10.10; 595.000 de accesări în 4 minute de la 9.58 la 10.02; durata înregistrată în aplicație pentru înscrierea a 12.253 de dosare a fost de 3 minute și 56 de secunde.

Anul trecut a avut loc chiar și o tentativă de atac cibernetic, însă infrastructura informatică a AFM a rezistat și înscrierea oamenilor în program nu a fost afectată.

Noutatea din acest an este că finanțarea crește la 30.000 de lei, față de 20.000 de lei cum era până acum, însă cu acești bani beneficiarii vor trebui să-și monteze atât panouri fotovoltaice, cât și baterii de stocare a energiei electrice.

Documentele necesare pentru înscriere vor fi aceleași ca anul trecut: actul de identitate, certificatele fiscale din care să reiasă că persoana nu are datorii la bugetul consolidat și la bugetele locale, precum și extrasul de carte funciară.

Citeşte şi: Gorj: Tineri lăsați fără permis după ce au condus cu peste 150 de km la oră

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS