25 C
Craiova
joi, 3 octombrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateOrganizații internaționale de presă, reacție la decizia de redeschidere a dosarului de kompromat al Emiliei Șercan

Organizații internaționale de presă, reacție la decizia de redeschidere a dosarului de kompromat al Emiliei Șercan

Organizațiile care militează pentru libertatea presei, partenere în proiectul Media Freedom Rapid Response, au spus luni că decizia Curții de Apel București de redeschidere a dosarului Emiliei Șercan reprezintă o victorie crucială pentru jurnalismul independent din România și un pas pozitiv spre soluționarea hărțuirii și intimidărilor la care a fost supusă în ultimii doi ani”, potrivit hotnews.ro.

Asociațiile de presă reunite în proiectul Media Freedom Rapid Response (MFRR) au salutat decizia din 5 septembrie a Curții de Apel București de redeschidere a anchetei privind infracțiunile împotriva jurnalistei Emilia Șercan.

„Acesta este un pas pozitiv spre soluționarea hărțuirii și intimidării cu care s-a confruntat în ultimii doi ani”, a precizat un comunicat semnat de International Press Institute (IPI), European Federation of Journalists (EFJ), Free Press Unlimited (FPU) și OBC Transeuropa (OBCT), partenere în MFRR.

MFRR este un proiect cofinanțat de Comisia Europeană

MFRR este un proiect cofinanțat de Comisia Europeană, care are ca scop monitorizarea și urmărirea încălcărilor libertății presei și mass-mediei în statele membre ale UE, potrivit site-ului oficial.

„Această decizie vine după o lungă bătălie juridică a Emiliei Șercan pentru a trage la răspundere persoanele responsabile de campaniile de defăimare împotriva ei și de scurgerea fotografiilor sale private, ca urmare a dezvăluirilor sale despre cazuri de plagiat de înalt nivel, inclusiv al Președintelui Senatului României și fostului prim-ministru, Nicolae Ciucă”, a precizat comunicatul.

Ancheta inițială, care a fost închisă în noiembrie 2023, a fost „marcată de o serie de erori

Organizațiile mai menționează că ancheta inițială, care a fost închisă în noiembrie 2023, a fost „marcată de o serie de erori, întârzieri nejustificate și încălcări ale procedurii”. Sunt amintite de asemenea protestele organizate de jurnaliști, rezultate din „eșecurile” procurorilor. 

„Această decizie de a recunoaște eșecul anchetei inițiale reprezintă o victorie crucială pentru jurnalismul independent din România. Felicităm Curtea pentru această acțiune și îndemnăm autoritățile să desfășoare o anchetă temeinică și imparțială”, mai spune comunicatul semnat de organizațiile pentru apărarea libertății presei.

Decizia instanței

Emilia Șercan a anunțat joia trecută pe Facebook că plângerea sa împotriva deciziei Parchetului Curții de Apel București a fost admisă de Curtea de Apel București. 

„Aceasta este cea de-a doua decizie care confirmă că lucrurile reclamate de mine au fost întemeiate, după ce în aprilie un alt judecător de la Înalta Curte de Casație și Justiție a redeschis un alt dosar, care are legătură cu acesta”, a afirmat jurnalista. 

Ea a spus că, prin decizia luată, judecătorul de la Curtea de Apel București a confirmat acuzațiile sale din trecut, și anume:

  • „violarea repetată a vieții mele private – adică publicarea fotografiilor mele personale în mod repetat de infractorul Cristian Rizea și site-urile Realitatea Plus;
  • divulgarea de informații care nu sunt destinate publicității – adică scurgerea din poliție a unei capturi de ecran pe care am depus-o ca probă și publicarea ei (alături de cinci fotografii personale) pe site-ul infractorul Rizea;
  • antedatarea unui articol pe site-ul patrianoastra.com, astfel încât să fie dată senzația că acea captură de ecran și fotografiile mele personale au fost publicate pe site-ul conservă patrianoastra.com înainte de publicarea lor de către infractorul Rizea”.

„Timp de un an și jumătate, am denunțat public faptul că procurorul Nicoleta Rotaru de la Parchetul Curții de Apel București a încercat să îngroape acest dosar călcând în picioare Codul penal și orice înțelegere a noțiunilor de «adevăr» și «dreptate»”, a scris Șercan. 

Citeşte articolul integral pe hotnews.ro.

Citeşte şi: Ruşii fugiţi de război încep să formeze o mini-Rusie în Serbia

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS