Intenția de a pleca din țară rămâne o ancoră puternică pentru tinerii români, potrivit unui sondaj CURS realizat în perioada aprilie-iunie 2024 la comanda Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse.
Cercetarea s-a făcut în rândul a 1.100 de tineri cu vârsta cuprinsă între 14 și 35 de ani, notează Hotnews. Suplimentar, au fost chestionați un număr de 400 de tineri vulnerabili, pentru a putea evidenția specificitatea situației acestora.
Conform sondajului IRES, 25% din tinerii chestionați spun că ar pleca temporar din țară, pentru a lucra acolo, 13% spun că ar pleca la studii, iar 10% spun că ar părăsi definitiv România.
Unii o duc mai prost decât acum 4 ani
Motivele pentru care tinerii români ar emigra sunt destul de bine conturate, după răspunsurile oferite sondajului guvernamental. Tinerii spun că o duc mai prost decât acum 4 ani, iar 20% din ei afirmă că veniturile familiilor lor nu sunt suficiente. Ponderea lor acum 4 ani era de 6%.
Mulți pleacă din cauza lipsei unui loc de muncă
Un alt motiv important aflat în spatele migrației tinerilor este lipsa unui orizont profesional și social. Mulți tineri sunt forțați să emigreze din cauza lipsei unui loc de muncă sau a salariilor mici.
Șomajul în rândul tinerilor cu vârsta sub 24 de ani se apropie de 22%, de patru ori mai mult decât media pe țară. Sprijinul guvernamental privind accesul pe piața muncii este principala solicitare a tinerilor români. E urmat apoi de problema locuințelor. De altfel, conform Eurostat, tinerii români amână să plece din casa părintească până la vârsta de 30 de ani, în cazul bărbaților, și 25,4 ani în ceea ce privește femeile.
Accesul la educație este a treia pe lista de priorități. Potrivit sondajului citat, sistemul educațional este perceput de majoritatea tinerilor ca unul rigid și ineficient.