23.1 C
Craiova
marți, 28 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateSpania: Anchetă pentru corupţie care o vizează pe soţia premierului

Spania: Anchetă pentru corupţie care o vizează pe soţia premierului

Soţia prim-ministrului Pedro Sanchez, Begona Gomez, este vizată de o anchetă de corupţie. Un tribunal spaniol a anunţat miercuri declanşarea unei anchete preliminare ce o vizează pe soţia prim-ministrului Pedro Sanchez, Begona Gomez, pentru „trafic de influenţă” şi „corupţie”, după o plângere depusă de un colectiv anticorupţie considerat apropiat de extrema dreaptă, informează AFP, transmite Agerpres.

Această anchetă „la adresa dnei Begona Gomez” pentru „presupuse fapte de trafic de influenţă şi de corupţie” a fost declanşată pe 16 aprilie, după o plângere a asociaţiei „Manos limpias” (Mâini curate), a anunţat tribunalul superior de justiţie de la Madrid, într-un comunicat.

Ancheta preliminară vizează legăturile dintre Begona Gomez şi companii private

Potrivit media online El Confidencial, care a dezvăluit informaţia, această anchetă preliminară vizează legăturile dintre Begona Gomez şi companii private care au primit ajutoare publice în timpul crizei de COVID-19 sau au semnat contracte cu statul în timp ce soţul său era şef al guvernului.

Anchetatorii se interesează în special de legăturile cu grupul spaniol de turism Globalia, proprietar al companiei aviatice Air Europa, într-un moment în care aceasta din urmă se afla în negocieri cu guvernul spaniol pentru a obţine ajutoare în faţa prăbuşirii dramatice a traficului aerian provocată de criza sanitară.

Begona Gomez conducea IE Africa Center

La acea dată, Begona Gomez conducea IE Africa Center, o fundaţie afiliată şcolii de comerţ madrilene IE University, post pe care l-a părăsit în 2022.

Potrivit El Confidencial, IE Africa Center „a semnat un acord de sponsorizare cu Globalia în 2020”, iar Begona Gomez ar fi participat la „o reuniune privată cu directorul general al acesteia, Javier Hidalgo, în timp ce Globalia negocia cu guvernul planul său de salvare în valoare de mai multe milioane de euro”.

Acest plan a permis alocarea a 475 de milioane de euro pentru Air Europa în noiembrie 2020.

Pedro Sanchez a dat asigurări că are încredere în justiţie

Întrebat miercuri în Parlament asupra acestui dosar, Pedro Sanchez a dat asigurări că are încredere în justiţie. „După o zi ca cea de azi, după informaţiile pe care le-am auzit, în pofida a orice, eu continui să cred în justiţia ţării mele”, a dat asigurări liderul spaniol socialist.

După primele dezvăluiri ale presei asupra acestui dosar, dreapta spaniolă şi-a înmulţit atacurile împotriva premierului Sanchez.

Anunţul declanşării acestei anchete „este suficient de important pentru ca şeful guvernului să dea explicaţii spaniolilor”, a declarat miercuri în faţa presei Eser Munoz, o membră a conducerii Partidului Popular (PP, dreapta).

Citeşte şi: Infringement împotriva României pentru întârzieri la plăţile către farmaciile independente

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS