21.6 C
Craiova
marți, 28 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateUniunea Europeană iese din iarnă cu niveluri record de stocare a gazelor

Uniunea Europeană iese din iarnă cu niveluri record de stocare a gazelor

Europa iese din cea de a doua iarnă de la invadarea ilegală a Ucrainei de către Rusia cu niveluri record de stocare a gazelor, cu surse de aprovizionare diversificate şi cu o pondere sporită a surselor de energie regenerabile, transmite Comisia Europeană.

La sfârşitul sezonului de încălzire de iarnă (31 martie), depozitele de gaz erau pline în proporţie de peste 58 %. Aceste niveluri ridicate de stocare se datorează diversificării cu succes a surselor de aprovizionare cu energie, eforturilor cetăţenilor şi ale intreprinderilor de a reduce cererea de gaz şi investiţiilor făcute în energia din surse regenerabile.

„În pofida multor temeri, am devenit mai puternici decât înainte, cu o securitate şi o solidaritate energetică mai mari şi cu un mix energetic mai nepoluant. Deşi putem fi mândri de modul în care UE a gestionat criza energetică până în prezent, nu trebuie să ne culcăm pe lauri. Trebuie să ne sprijinim în continuare cetăţenii şi industria, precum şi pe prietenii noştri ucraineni. Asigurarea securităţii şi competitivităţii energetice a Europei, scăderea preţurilor şi promovarea tranziţiei către o energie nepoluantă rămân o prioritate majoră”, a spus Kadri Simson, comisarul pentru energie, citat de Mediafax.

Importurile de gaze din Rusia au scăzut din 2021

În urma adoptării planului REPowerEU, ponderea importurilor de gaz din Rusia în Europa a scăzut de la 45 % în 2021 la 24 % în 2022 şi, mai departe, la 15 % în 2023. Europenii şi-au redus cererea de gaz cu aproape 20 %, ceea ce a permis economisirea a peste 107 miliarde de metri cubi de gaz în ultimele 18 luni. Creşterea ponderii energiei din surse regenerabile în mixul energetic a permis înlocuirea echivalentului a 24 de miliarde de metri cubi de gaz rusesc în 2022 şi în 2023. Iar emisiile din sectorul energetic au scăzut cu un procent impresionant de 24 % în 2023, în timp ce economia a continuat să crească.

Citește și: Craiova: Tâlhar identificat de un polițist aflat în timpul liber

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS