28.1 C
Craiova
luni, 6 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitate„Mă scuzați, aveți un polonic?” Teatru Pop-Up între blocuri, la Festivalul Shakespeare Craiova

„Mă scuzați, aveți un polonic?” Teatru Pop-Up între blocuri, la Festivalul Shakespeare Craiova

La 30 de ani de la înființare, Festivalul Internațional „Shakespeare” Craiova promite o ediție memorabilă, cea mai complexă de până acum, în care teatrul, concertele și evenimentele stradale vor cuceri întreg orașul, în cele mai inedite forme.

Cum mesajul evenimentului din 2024 este „comunitățile construiesc festivaluri”, una dintre direcțiile principale pentru această ediție este teatrul comunitar. Echipa de organizare a festivalului a început deja pregătirile pentru „Pop-Up Shakespeare”, o formă de spectacol gândită ca o invitație pentru comunitate să devină parte din procesul de creație și să construiască, alături de artiști, edificiul îndrăzneț al celui mai ambițios concept de festival Shakespeare de până acum.

Caravana Shakespeare cutreieră România

Numărătoarea inversă pentru ediția aniversară a Festivalului Internațional „Shakespeare” Craiova, organizată de Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova și Fundația Shakespeare, care va debuta pe 16 mai, a început. Caravana „Shakespeare” călătorește cu un spectacol itinerant prin toată țara, poposind în 30 de orașe. În fiecare dintre acestea, festivalul de la Craiova este promovat prin susținerea de reprezentații stradale și printr-un concurs în cadrul căruia se oferă drept premiu un weekend în Bănie, pentru perioada festivalului.

Au început lucrările de amenajare a satului Shakespeare, pe Hipodrom

În aceste zile, a început și construcția satului de inspirație elisabetană Shakespeare Village pe Hipodromul din Parcul Romanescu, unde vor avea loc zilnic concerte și spectacole. Programul pentru satul lui Shakespeare a fost făcut public la începutul lunii, iar pe site-ul festivalului au fost puse în vânzare și biletele și abonamentele.

Teatrul invadează tot orașul: Au fost alese 50 de puncte pentru Pop-Up Shakespeare

În plină pregătire sunt reprezentațiile din cadrul programului „Pop-Up Shakespeare”, care are la bază conceptul de teatru comunitar. Pentru aceste reprezentații, echipa festivalului și-a asumat misiunea de a cartografia orașul pentru identificarea a nu mai puțin de 50 de puncte urbane. Spectacolele vor avea loc în perioada 16-26 mai. După cum inspiră și numele, conceptul pop-up își propune să surprindă și să cucerească. Dacă și la ediții precedente ale Festivalului Shakespeare, teatrul a ajuns și în cartiere ale orașului cu anumite reprezentații, de această dată, echipa a mers mai departe și și-a propus nu doar să cuprindă întreg orașul în acest program, ci și să invite oamenii să construiască, alături de artiști, spectacolul.

Craiovenii, invitați să contribuie cu recuzită la producția spectacolelor

„Avem 50 de puncte din oraș în care vom ajunge, în principal scări de bloc. Vom juca în curțile blocurilor, actorii noștri au avut misiunea, la această ediție, să identifice aceste spații, să vorbească cu oamenii care locuiesc acolo și să îi implice cu producția efectivă. Cu un polonic, cu o oală, cu un scaun, cu o masă, cu un cuier, cu elemente de recuzită. Acoperim întreg orașul”, a menționat directorul festivalului, Vlad Drăgulescu, pentru GdS.

„Am ajuns la o parte din aceste puncte, feedback-ul a fost bun, la altele urmează să ajungem, este un proiect care stârnește curiozitate și curiozitatea este generatoare de interes, sperăm ca oamenii să primească inițiativa cu deschidere”, a menționat coordonatorul proiectului Pop-Up din cadrul festivalului, Valentin Motroc.

CITEȘTE ȘI: Inedit. Satul lui Shakespeare, amenajat pe hipodromul din Craiova

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS