13.4 C
Craiova
joi, 9 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateRecord istoric de energie fotovoltaică în România

Record istoric de energie fotovoltaică în România

România a înregistrat ieri, după prânz, cea mai mare producție de energie fotovoltaică din istorie – 1.179 MW, putere instantanee. Energia foto a fost pe locul trei în topul surselor de producție, după ape și nuclear, pe un consum și o producție foarte scăzute, de doar puțin peste 5.000 MW, potrivit economica.net.

Termocentralele, la limita subzistenţei

Ca și inexistente, termocentralale pe gaz și cărbune au ajunsă să producă fiecare sub 500 MW. Ele rămân doar cu opțiunea de a face ceva bani pentru supraviețuire pe piața de echilibrare, unde sunt prețuri foarte mari, pentru că în piața liberă nu mai au loc de regenerabili.

Atât foto, cât și eolianul au prioritate prin lege în Sistemul Energetic Național. Fiind atât de ieftini, subvenționați fiind prin sistemul certificatelor “verzi” fac ca, foarte, greu, cei mai scumpi producători, așa cum sunt termocentralele, să mai vândă ceva. În această perioadă, singura șansă a termocentralelor este să prindă ceva pe echilibrarea sistemului, la cererea Dispecerului Energetic Național, unde într-adevăr prețurile sunt uriașe.

Interesant este că, în perioada cu prețuri zero, exportăm masiv energie în Ungaria. Seara, când prețul este mare la noi, importăm din Bulgaria, mai scrie economica.net.

CITEŞTE ŞI: Funcţionar de la Protecţia Copilului Dolj, reţinut pentru trafic de influenţă

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS