22.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCEDO condamnă Elveția pentru lipsa măsurilor climatice

CEDO condamnă Elveția pentru lipsa măsurilor climatice

Elveţia a fost condamnată la CEDO pentru lipsa măsurilor climatice. Lipsa măsurilor împotriva schimbărilor climatice au dus la condamnarea Elveției la CEDO, într-o premieră a justiției europene.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis marți în favoarea unui grup de femei elveţiene în vârstă. Acestea au susţinut că eforturile insuficiente ale guvernului de la Berna pentru limitarea efectelor schimbărilor climatice le pun în pericol de moarte în timpul valurilor de căldură, transmite Reuters, preluat de Agerpres. Este pentru prima dată când CEDO condamnă un stat pentru lipsa de iniţiative în combaterea schimbărilor climatice.

CEDO a decis că neatingerea de către guvernul elveţian a ţintelor de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră a încălcat unele dintre drepturile omului.

Decizia CEDO în acest caz ar putea avea un efect de propagare în Europa

Decizia CEDO în acest caz, prezentat de peste 2.000 de femei, ar putea avea un efect de propagare în Europa şi în afara acesteia, stabilind un precedent pentru modul în care unele instanţe tratează, pe baza încălcărilor drepturilor omului, litigii referitoare la schimbările climatice, arată sursa citată.

Verdictul în dosarul elveţian, care nu poate fi contestat în apel, ar putea forţa guvernul să adopte măsuri mai ambiţioase pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Printre acestea, revizuirea ţintelor pentru 2030, pentru a se alinia obiectivului din Acordul de la Paris.

Citeşte şi: Un deținut condamnat pentru crimă a evadat dintr-o ambulanță

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS