12.8 C
Craiova
marți, 7 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCine sunt românii din topul miliardarilor lumii în 2024

Cine sunt românii din topul miliardarilor lumii în 2024

Topul realizat de Forbes arată că sunt cu 141 de miliardari mai mulţi decât în anul 2023. Lista include şi şase români, printre care Daniel Dineş şi fraţii Pavăl. O apariţie neaşteptată este cea a lui Taylor Swift, care se bucură de o avere de 1,1 miliarde de dolari. 

Anul 2024 pare să fie de succes pentru bogaţii lumii. Faţă de anul trecut, pe lista miliardarilor au mai apărut alte 141 de nume. Primul loc îi revine lui Bernard Arnault cu 233 miliarde de dolari, urmat de Elon Musk. Poziţia cu numărul trei este ocupată de Jeff Bezos, care are 194 de miliarde de dolari, iar topul este continuat cu Mark Zuckerberg şi Larry Ellison, potrivit observatornews.ro.

Pe lista miliardarilor au mai apărut alte 141 de nume faţă de anul trecut

Anul 2024 pare să fie de succes pentru bogaţii lumii. Faţă de anul trecut, pe lista miliardarilor au mai apărut alte 141 de nume. Primul loc îi revine lui Bernard Arnault cu 233 miliarde de dolari, urmat de Elon Musk. Poziţia cu numărul trei este ocupată de Jeff Bezos, care are 194 de miliarde de dolari, iar topul este continuat cu Mark Zuckerberg şi Larry Ellison.

Topul celor mai bogaţi oameni din lume

  • 1. Bernard Arnault: 233 miliarde de dolari
  • 2. Elon Musk: 195 miliarde de dolari
  • 3. Jeff Bezos: 194 miliarde de dolari
  • 4. Mark Zuckerberg: 177 miliarde de dolari
  • 5. Larry Ellison: 141 miliarde de dolari

Bernard Arnault a cunoscut gustul succesului odată cu apariţia produselor sale de lux. Conglomeratul LVMH este format din 70 de mărci de modă şi cosmetice, printre care se află Louis Vuitton, Christian Dior, Moet & Chandon, Sephora şi Tiffany & Co. 

Elon Musk, care ocupă poziţia cu numărul doi, este CEO-ul companiei de mașini electrice Tesla, al firmei de rachete SpaceX și al companiei de social media X, fosta Twitter.  În topul miliardarilor apar şi şase români. Daniel Dineş, cu o avere de 2.7 miliarde de dolari, urmat de Ion Ţiriac cu 2.1 miliarde de dolari. De averi impresionante se bucură şi fraţii Pavăl. 

Cei mai bogaţi români

  • Daniel Dineş: 2,7 miliarde de dolari
  • Ion Ţiriac: 2,1 miliarde de dolari
  • Dragoş Pavăl: 2 miliarde de dolari
  • Adrian Pavăl: 1,4 miliarde de dolari
  • Ion Stoica: 1,2 miliarde de dolari
  • Matei Zaharia: 1,2 miliarde de dolari

Surpriza vine însă din partea cântăreţei Taylor Swift care apare pentru prima dată în top. Averea artistei se ridică până la 1,1 miliarde de dolari. 

Cel mai bogat român este Daniel Dineş

Cel mai bogat român este Daniel Dineş, în vârstă de 52 de ani, cofondatorul şi CEO-ul companiei din domeniul tehnologiei UiPath, cu o avere estimată de Forbes la 2,7 miliarde de dolari. El ocupă locul 1.238 în clasamentul în care figurează 2.781 de persoane din întreaga lume cu averi de cel puţin un miliard de dolari.

UiPath, primul „unicorn” românesc, este o companie de automatizare robotică a proceselor, care a fost listată la Bursa de Valori din New York în aprilie 2021.

Al doilea cel mai bogat român este Ion Ţiriac

Al doilea cel mai bogat român este Ion Ţiriac, cu o avere de 2,1 miliarde de dolari. În vârstă de 84 de ani, fostul tenismen a făcut avere în domeniul bancar şi al asigurărilor, în real estate şi auto, ocupând locul 1.545 în clasamentul Forbes în care a intrat prima dată în 2019, cu o avere estimată atunci la 1,2 miliarde de dolari. Acum, în 2024, Ţiriac a atins cea mai mare valoare estimată a averii, în uşoară creştere faţă de anul trecut, când era evaluată la 2 miliarde de dolari.

În clasamentul Forbes figurează fraţii Pavăl

Pe locul 1.623 în clasamentul Forbes, cu o avere de 2 miliarde de dolari, figurează Dragoş Pavăl, 57 de ani, cofondatorul lanţului de magazine de construcţii şi bricolaj Dedeman. Intrat în 2022 în rândul miliardarilor lumii, averea sa este în ascensiune, crescând de la 1,5 miliarde la 1,7 miliarde în 2023 şi ajungând la 2 miliarde în 2024.

Fratele său, Adrian Pavăl, 55 de ani, cofondator Dedeman, are o avere estimată la 1,4 miliarde de dolari şi este pe locul 2.152 în lista Forbes. Şi el a intrat în top tot în 2022, cu un miliard de dolari, atingând 1,1 miliarde de dolari în 2023 şi crescând la 1,4 miliarde în 2024.

Al cincilea miliardar al României este Ion Stoica

Al cincilea miliardar al României este Ion Stoica, 59 de ani, cofondator şi preşedinte executiv al startup-ului de software Databricks, evaluat la 38 de miliarde de dolari în august 2021. Printre investitori se numără giganţii cloud Microsoft şi Amazon.Stoica ocupă locul 2.410 în clasamentul Forbes, cu o avere de 1,2 miliarde de dolari, ca şi anul trecut, dar în scădere faţă de 2022 când era evaluată la 1,6 miliarde de dolari.

Pe aceeaşi poziţie în clasamentul Forbes, 2.410, figurează şi partenerul său de afaceri, Matei Zaharia, 38 de ani, cofondator şi director de tehnologie al startup-ului de software Databricks. Are o avere estimată la 1,2 miliarde de dolari. 

Citeşte şi: O fată de 7 ani și un bărbat, loviți de tren

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS