12 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitatePescador iranian capturat de piraţi somalezi, eliberat de marina indiană

Pescador iranian capturat de piraţi somalezi, eliberat de marina indiană

Marina militară indiană a eliberat unui pescador iranian capturat joi de nouă piraţi înarmaţi în largul Somaliei. Membrii echipajului pescadorului iranian, 23 de pakistanezi, sunt nevătămaţi în urma operaţiunii, informează Agerpres.

India a recepţionat joi un prim semnal asupra unui posibil incident de piraterie la bordul pescadorului iranian, în timp ce acesta era localizat la aproximativ 90 de mile nautice de insula yemenită Socotra, în apropierea coastei Somaliei.

Operaţiunea de salvare a fost condusă de două nave militare indiene care patrulau în cadrul operaţiunilor de securitate maritimă în Marea Arabiei, unde au loc frecvente acte de piraterie.

„După mai mult de 12 ore de intense măsuri tactice coercitive, conform procedurilor operative standard, piraţii de la bordul navei pescador sechestrate s-au văzut obligaţi să se predea”, au transmis forţele navele indiene într-un comunicat. „Echipajul navei iraniene Al-Kambar, alcătuit din 23 de cetăţeni pakistanezi, a fost salvat în siguranţă”, adaugă anunţul marinei indiene.

Un cargou sub pavilion Bangladesh, Al-Abdullah, este sechestrat de 18 zile, în aceeaşi zonă, de piraţi somalezi.

Piraţii somalezi au avut, începând din noiembrie, peste 20 de tentative sau de reuşite în capturarea unor nave. Asta a condus la creşterea primelor de asigurare navală şi a amplificat criza companiilor de transport maritim.

Pentru a nu risca atacuri ale rebelilor houthi sau ale piraţilor, unele dintre aceste companii îşi redirecţionează navele pe ruta maritimă care ocoleşte Capul Bunei Speranţe, rută care creşte considerabil costul şi timpii de transport între Europa şi Asia.

Citește și: Al doilea transport maritim cu alimente pentru populația din Gaza a plecat din Cipru

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS