17.8 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDeficitul bugetar a urcat la 1,67% din PIB după primele două luni ale anului

Deficitul bugetar a urcat la 1,67% din PIB după primele două luni ale anului

Deficitul bugetar, adică diferența între veniturile și cheltuielile statului, a urcat la 1,67% din Produsul Intern Brut (PIB) după primele două luni ale anului, arată datele publicate marți de Ministerul Finanțelor, care confirmă informațiile publicate anterior de Economedia. Spre comparație, în aceeași perioadă a anului trecut, deficitul bugetar era de 1,07 % din PIB, respectiv de 17,04 miliarde de lei, potrivit economedia.ro.

Guvernul a prognozat pentru acest an un deficit bugetar de 86,6 miliarde lei

În proiectul de buget, Guvernul a prognozat pentru acest an un deficit bugetar de 86,6 miliarde lei, respectiv de 5% din PIB, cu o creștere economică prognozată de 3,4%, cu 2,0% mai mare decât în 2023.

Comisia Europeană a avertizat, luni, că deficitul va depăși și în acest an ținta Guvernului, că România ar putea ajunge să fie vulnerabilă la schimbările de opinie ale investitorilor și că pachetul de măsuri fiscale este insuficient. Conform previziunilor de toamnă ale Comisiei pentru 2023, deficitul public al României va fi de la 5,3% din PIB în 2024.

Preşedintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu, a afirmat recent că este „foarte improbabil” ca deficitul bugetar înregistrat de România anul acesta să fie unul mai mic de 6%, el avertizând asupra faptului că, dacă nu există „atenţie” din partea guvernanţilor, deficitul poate creşte către 7 procente.

România este singura țară din UE aflată în procedură de deficit excesiv și și-a asumat să înceapă să reducă deficitul sub 3% din PIB.

Citeşte articolul integral pe economedia.ro

Citeşte şi: Campanie de promovare a României în staţiile de metrou şi pe autobuzele din Milano și Roma

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS