24.6 C
Craiova
luni, 24 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAproape 5 milioane de animale au murit în cea mai grea iarnă din Mongolia

Aproape 5 milioane de animale au murit în cea mai grea iarnă din Mongolia

Aproape 5 milioane de animale au murit în cea mai grea iarnă din Mongolia din ultima jumătate de secol, potrivit CNN.

Mongolia îngheață în cea mai grea iarnă din o jumătate de secol. Condițiile extreme au ucis peste 4,7 milioane de animale și au pus în pericol mijloacele de trai și aprovizionarea cu hrană a mii de oameni, a avertizat Federația Internațională a Crucii Roșii.

Condițiile severe, cunoscute sub numele de dzud, sunt caracterizate prin temperaturi scăzute și zăpadă și gheață care acoperă zonele de pășunat și împiedică accesul la hrană pentru animale.

Aproximativ 300.000 de oameni din Mongolia sunt păstori nomazi tradiționali și depind de vitele, caprele și caii lor pentru hrană și pentru a le vinde la piață.

„Pentru a supraviețui acei oameni care depind total de efectivele lor, au devenit săraci în doar câteva luni”, a declarat Alexander Matheou, director regional IFRC pentru Asia Pacific. „Unii dintre ei nu mai sunt acum capabili să se hrănească sau să-și încălzească casele.” Din noiembrie, cel puțin 2.250 de familii de păstori și-au pierdut peste 70% din efectivele lor, potrivit IFRC. Peste 7.000 de familii nu au acum acces la alimente adecvate, a adăugat acesta.

Dzud-ul a afectat trei sferturi din țară

Dzud-ul a afectat trei sferturi din țară, dar condițiile sunt de așteptat să se înrăutățească pe măsură ce iarna continuă.

O oaie stă pe un câmp pe vremea extrem de rece în Bayanmunkh, în provincia Khentii din Mongolia
O oaie stă pe un câmp pe vremea extrem de rece în Bayanmunkh, în provincia Khentii din Mongolia

„Acum este primăvară, dar iarna se prelungește în Mongolia, mai este zăpadă pe pământ, iar animalele încă mor”, a spus Matheou. Guvernul mongol a declarat luna trecută o stare de pregătire sporită, care va dura până pe 15 mai. Marți IFRC a lansat un apel pentru fonduri pentru a atenua suferința persoanelor care și-au pierdut mijloacele de existență.

„Chiar și cu un nivel ridicat de pregătire, care a existat în Mongolia anul acesta și în anii precedenți, nu este adecvat pentru a face față condițiilor extreme”, a spus Matheou. „Ne-am pregătit mult și amploarea iernii încă ne-a luat prin surprindere.” Dzud-ul a avut o taxă economică devastatoare pentru păstori și a cauzat perturbări în călătoriile, comerțul și accesul la asistență medicală și educație pentru mulți mongoli, în special pentru cei care locuiesc în zonele rurale, deoarece zăpada abundentă întrerupe accesul rutier.

De ce este dzud-ul din acest an atât de rău?

Familiile de păstori se deplasează adesea odată cu anotimpurile, călătorind prin vastele pășuni ale țării pentru a găsi noi pășuni pentru a-și pășuna efectivele. Ei folosesc lunile de vară pentru a crește furaje, iarbă și culturi pentru a-și hrăni animalele pe timpul iernii. În timp ce sunt obișnuiți cu iernile amare din Mongolia, un dzud – sau „dezastru” – vine atunci când secetele de vară sunt urmate de ninsori abundente și frig extrem.

Temperaturile pot scădea până la -30 grade Celsius sau mai mici. Ninsorile din acest an au fost cele mai mari din ultimii 49 de ani, acoperind 90% din țară. Apogeul zăpezii în ianuarie, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. Vara de anul trecut a început bine cu ploi abundente.

Dar o scădere severă a temperaturii și zăpadă timpurie în noiembrie au precedat o creștere bruscă a temperaturii, care a făcut ca zăpada să se dezghețe, potrivit ONU. Aceasta a fost urmată de o vată rece prelungită care a scăzut sub –40C în unele zone. Asta însemna că pășunea era săracă, astfel încât animalele nu se puteau îngrășa înainte de iarnă, iar păstorii nu puteau pregăti suficient fân pentru a le trece. Acum, Mongolia a fost lovită cu un dzud dublu „alb” și „fier”, ceea ce înseamnă că zăpada foarte adâncă împiedică animalele să ajungă la iarbă, combinată cu un îngheț puternic care blochează pășunile în gheață.

Este un dezastru în regiunile de stepă

Dzud-urile devin din ce în ce mai frecvente în Mongolia, astfel încât pășunile și păstorii nu au timp să se recupereze între perioadele de vreme extremă.

Un cort tradițional de iurtă în Bayanmunkh, în provincia Khentii din Mongolia
Un cort tradițional de iurtă în Bayanmunkh, în provincia Khentii din Mongolia

„Aceste dzud-uri sunt ciclice și se întâmplă din ce în ce mai des. Au trecut șase în ultimii 10 ani… acesta este de departe cel mai rău. Dar ele continuă să se întâmple. Se întâmplau rar, acum se întâmplă des”, a spus Matheou. Mongolia este una dintre țările cele mai afectate de criza climatică. Temperaturile medii ale aerului au crescut cu 2,1 grade Celsius în ultimii 70 de ani, potrivit Programului ONU pentru Dezvoltare (PNUD). Schimbările climatice cauzate de om au perturbat cele patru sezoane distincte ale țării, ducând la o creștere a secetelor recurente de vară și a iernilor grele ulterioare, potrivit agențiilor ONU. Se estimează că impactul crizei din acest an va fi mai mare decât dzud-ul care a lovit Mongolia în 2010, ducând la moartea a 10,3 milioane de animale, potrivit IFRC.

„Suntem martori la numeroasele lupte cu care se confruntă multe gospodării de păstori de la pierderea prețioaselor lor animale până la poverile dificultăților financiare, resursele limitate, precum și presiunile imense asupra sănătății mentale și fizice a oamenilor”, a declarat Olga Dzhumaeva, șeful IFRC Est. Delegația Asia, într-o declarație.

„Cu toate acestea, vedem speranța și rezistența neclintită a atâtor familii în timp ce se luptă cu mânia iernii cu o putere incredibilă. Decesele în curs de desfășurare a animalelor, diminuarea resurselor și deteriorarea condițiilor a sute de mii de oameni din Mongolia în această iarnă reprezintă o reamintire clară a nevoii urgente de asistență.”

Citește și: (VIDEO) Olt: Două persoane, reținute pentru tăiere ilegală de arbori

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS