12 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateA murit Patriarhul Neofit al Bulgariei

A murit Patriarhul Neofit al Bulgariei

Preafericitul Părinte Neofit, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Bulgare, a murit, miercuri seară, la vârsta de 78 de ani, scrie basilica.ro.

Patriarhul Neofit a murit la Academia de Medicină Militară din Sofia, la ora 22.22, în urma unei insuficiențe survenite la nivelul mai multor organe. Era internat de câteva luni, după ce a fost diagnosticat cu o boala pulmonară.

Preafericitul Neofit a devenit Patriarh al Bulgariei în 24 februarie 2013, după decesul Patriarhului Maxim (1971-2012).

Patriarhul Neofit a încercat să restabilească reputaţia bisericii ortodoxe bulgare

S-a născut la Sofia, pe 15 octombrie 1945. A absolvit Seminarul ortodox din capitala bulgară în 1965, a studiat la Academia Teologică „Sf. Clement din Ohrida” din Sofia până în 1971. Doi ani mai târziu a finalizat cursurile Academiei Teologică din Moscova, unde s-a specializat în muzică bisericească. După întoarcerea la Sofia, a fost numit profesor de muzică bisericească şi dirijor al Corului Academiei Teologice, notează Agerpres.

A fost rector al Academiei Teologice şi a fost numit primul decan al Facultăţii de Teologie (reînfiinţată) de la Universitatea din Sofia, post pe care l-a deţinut până în ianuarie 1992, când a fost numit secretar al Sfântului Sinod.

A intrat în monahism la 3 august 1975, la Mănăstirea Troian. A fost hirotonit ieromonah în 1976 de către patriarhul Maxim al Bulgariei. În 8 decembrie 1985 a fost hirotonit Episcop vicar de Sofia, iar în anul 1994 a fost ridicat la rangul de Mitropolit de Ruse.

Neofit a fost considerat un teolog care a încercat să restabilească reputaţia bisericii ortodoxe bulgare, afectată de legăturile cu oamenii de afaceri şi cu poliţia secretă comunistă de la Sofia. O comisie de istorici a arătat, în ianuarie 2012, că 11 din cei 15 episcopi ai săi au colaborat cu fosta poliţie secretă în epoca comunistă.

Citeşte şi: Român condamnat în Italia pentru furt, prins după nouă ani, când încerca să plece din ţară

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS