8.4 C
Craiova
miercuri, 17 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAlpiniştii care urcă pe Muntele Everest, obligați să poarte cipuri de localizare

Alpiniştii care urcă pe Muntele Everest, obligați să poarte cipuri de localizare

Autorităţile din Nepal a anunţat, înaintea sezonului 2024 pe Muntele Everest, că toţi alpiniştii trebuie să închirieze şi să folosească cipuri de localizare, scrie News.ro.

„Companii reputate le foloseau deja, dar acum au devenit obligatorii pentru toţi alpiniştii”, a declarat pentru CNN Rakesh Gurung, directorul departamentului de turism din Nepal.

„Vor reduce timpul de căutare şi salvare în cazul unui accident”, a explicat el.

Conform lui Rakesh Gurung, alpiniştii vor plăti 10-15 dolari bucata pentru jetoane, care vor fi cusute în jachete. Odată ce alpinistul se întoarce, cipul va fi îndepărtat, dat înapoi guvernului şi recuperat pentru următoarea persoană.

Cipurile de localizare folosesc sistemul de poziţionare globală (GPS) pentru a partaja informaţii cu sateliţii.

Gurung a adăugat că cipurile au fost fabricate într-o „ţară europeană”, dar nu a specificat unde sau de ce companie.

12 alpinişti au murit pe munte în 2023, iar alţi cinci sunt oficial dispăruţi

Majoritatea celor care încearcă să urce pe muntele Everest, de 8.849 de metri, o fac prin Nepal, plătind 11.000 de dolari doar pentru permisul de alpinism. Adăugând preţurile echipamentelor, alimentelor, oxigenului suplimentar, şerpaşilor  şi multe altele, costă mai mult de 35.000 de dolari să urci pe munte.

Opt dintre cele mai înalte zece vârfuri din lume se află în Nepal, iar ţara realizează venituri semnificative din turism din alpinism.

Poate dura până la două luni pentru a finaliza urcarea pe Muntele Everest. Vremea este potrivită pentru atingerea vârfului în timpul unei ferestre foarte mici, de obicei la mijlocul lunii mai.

Anul trecut, Nepalul a acordat un număr record de 478 de permise de alpinism. S-a confirmat că 12 alpinişti au murit pe munte, în timp ce alţi cinci rămân oficial dispăruţi.

Citește și: Rata obezității a crescut de patru ori la copii şi s-a dublat la adulţi, în ultimii 30 de ani

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS