8.4 C
Craiova
miercuri, 17 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBuget record pentru programul Casa Verde Fotovoltaice în 2024

Buget record pentru programul Casa Verde Fotovoltaice în 2024

Casa Verde Fotovoltaice este cel mai solicitat program derulat de Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM), astfel că pentru înscrierile din acest an a fost alocat un buget record în valoare de două miliarde de lei, se arată într-un comunicat al AFM.

Guvernul a aprobat, în şedinţa de miercuri, bugetul instituţiei pe anul în curs.

Astfel, potrivit Agerpres, fonduri importante vor fi direcţionate către Programele „Apă-canal”, care va beneficia de 1,5 miliarde de lei pentru înfiinţarea, extinderea sau modernizarea sistemelor de alimentare cu apă/sistemelor de canalizare, şi Rabla Plus, în cazul căruia finanţarea a urcat la un miliard de lei.

AFM dispune de fonduri de 250 de milioane de lei pentru lansarea unei sesiuni de finanţare

AFM dispune de fonduri de 250 de milioane de lei pentru lansarea unei sesiuni de finanţare ce vizează înscrierea unităţilor de cult, a instituţiilor publice şi entităţilor juridice non-profit din domeniul asistenţei sociale care doresc instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru clădirile în care îşi desfăşoară activitatea, conform stirileprotv.ro.

În 2024 va fi organizată o nouă sesiune de finanţare în Programul privind creşterea eficienţei energetice în clădiri publice, pe fondul numeroaselor solicitări în acest sens, bugetul alocat fiind de 600 de milioane de lei.

Pentru înscrierile în cadrul Programului Rabla Clasic vor fi alocate 300 de milioane de lei.

În vederea extinderii pistelor pentru biciclişti, a fost propus un buget de 600 de milioane de lei pentru o nouă sesiune de înscriere dedicată Programului de realizare a pistelor pentru biciclete.

„Programul Iluminat Public este printre programele cele mai accesate de către unităţile administrativ-teritoriale, deoarece reprezintă un sprijin important pentru comunele, oraşele şi municipiile din România care doresc să-şi modernizeze sistemele de iluminat public. În anul 2024, va fi asigurată suma de 500 milioane de lei pentru lansarea unei sesiuni de finanţare prin care se va acorda sprijin financiar unităţilor administrativ teritoriale în vederea optimizării consumului de energie şi, implicit, reducerii facturilor la utilităţi, precum şi reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră”, se arată în comunicatul AFM.

500 milioane de lei pentru Programul ce vizează înnoirea parcului de tractoare şi maşini agricole autopropulsate

În 2025, vor fi alocaţi 500 milioane de lei pentru Programul ce vizează înnoirea parcului de tractoare şi maşini agricole autopropulsate.

Obiectivul programului este de a sprijini producătorii agricoli, în vederea achiziţionării tractoarelor şi maşinilor agricole autopropulsate noi, inclusiv accesoriile agricole aferente, mai puţin poluante.

Programul Rabla pentru sobe, lansat pentru prima dată în anul 2024

Programul Rabla pentru sobe, prin care se acordă sprijin în vederea achiziţionării de aparate pentru încălzirea locuinţelor, pentru localităţile din zona montană, va fi lansat pentru prima dată în anul 2024, cu un buget de 500 de milioane de lei.

Pe de altă parte, programul privind refacerea siturilor contaminate istoric, cu excepţia celor reglementate prin legi speciale, va beneficia de 123,8 milioane de lei, Programul „Săptămâna Verde” de 100 milioane de lei, iar Programul Rangerii Juniori – program pilot prin care elevii vor desfăşura activităţi recreative în ariile protejate din ţară are alocat un buget de 10 milioane de lei.

Citeşte şi: Gorj: Primăriile primesc microbuze electrice pentru elevi, dar nu au stații de încărcare

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS