14.2 C
Craiova
miercuri, 17 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateNavalnîi, la un pas de a fi eliberat „în cadrul unui schimb de prizonieri” înainte de a muri

Navalnîi, la un pas de a fi eliberat „în cadrul unui schimb de prizonieri” înainte de a muri

Opozantul rus Aleksei Navalnîi era, în momentul morţii sale, pe punctul de a fi eliberat în cadrul unui schimb de prizonieri, a declarat luni Maria Pevcih, o aliată a lui.

Ea susţine teza că preşedintele Vladimir Putin ar fi ordonat ca disidentul să fie ucis, relatează Reuters.

Vorbind pe YouTube, Pevcih a declarat că negocierile privind predarea lui Navalnîi şi a doi cetăţeni americani, pe care nu i-a numit, în schimbul lui Vadim Krasikov, un asasin plătit al serviciului de securitate rus FSB care se află în închisoare în Germania, se aflau în faza finală în momentul morţii disidentului.

Navalnîi a murit într-o colonie penală din Arctica, la 16 februarie

Navalnîi, în vârstă de 47 de ani, a murit într-o colonie penală din Arctica, la 16 februarie. Kremlinul a negat că Rusia ar fi avut vreo implicare în moartea sa. Certificatul de deces al lui Navalnîi a precizat că acesta a murit din cauze naturale, potrivit susţinătorilor săi.

Pevcih nu a menţionat numele celor doi cetăţeni americani care ar fi urmat să fie eliberaţi împreună cu Navalnîi, însă Statele Unite au declarat că încearcă să îi aducă acasă pe Evan Gershkovich, reporter al Wall Street Journal, şi pe Paul Whelan, un fost puşcaş marin american.

„Aleksei Navalnîi putea sta în acest scaun chiar acum, chiar astăzi

„Aleksei Navalnîi putea sta în acest scaun chiar acum, chiar astăzi. Nu este o figură de stil, s-ar fi putut şi ar fi trebuit să se întâmple”, a spus Pevcih. „Navalnîi ar fi trebuit să iasă în următoarele zile, pentru că am primit o decizie privind schimbul său. La începutul lunii februarie, lui Putin i s-a propus să-l schimbe pe ucigaş, ofiţerul FSB Vadim Krasikov, care ispăşeşte o pedeapsă pentru o crimă la Berlin, cu doi cetăţeni americani şi cu Aleksei Navalnîi”, susţine Maria Pevcih.

Confirmarea că negocierile pentru acest schimb se aflau în faza finală

Ea susţine că a avut confirmarea că negocierile pentru acest schimb se aflau în faza finală în seara zilei de 15 februarie. Navalnîi, a susţine ea, a fost ucis o zi mai târziu, deoarece Putin nu putea tolera gândul că acesta ar fi urmat să fie liber.

Pevcih a mai declarat că aliaţii lui Navalnîi au lucrat încă de la începutul războiului din Ucraina la un plan pentru a-l scoate din Rusia ca parte a unui schimb care implica eliberarea unor „spioni ruşi în schimbul unor deţinuţi politici”.

Ea susţine că s-au făcut eforturi disperate şi apropiaţii lui Navalnîi au încercat să găsească intermediari, abordându-l chiar şi pe Henry Kissinger, fostul secretar de stat american acum decedat, dar guvernele occidentale nu ar fi arătat suficientă voinţă politică.

„Oficialii, americani şi germani, au dat din cap în semn de înţelegere. Au povestit cât de important este să-l ajute pe Navalnîi şi pe deţinuţii politici, au dat mâna, au făcut promisiuni şi nu au făcut nimic”, a acuzat Pevcih.

Citeşte şi: Peste 3.000 de persoane, blocate la bordul unui vas de croazieră în largul insulei Mauritius

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS