22.9 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRomânia, pe locul 1 în Uniunea Europeană la numărul plângerilor făcute la CEDO

România, pe locul 1 în Uniunea Europeană la numărul plângerilor făcute la CEDO


România se află pe locul 1 în Uniunea Europeană şi pe locul 4 în Europa după Turcia, Rusia şi Ucraina la numărul plângerilor făcute la CEDO.

Cele mai multe plângeri vizează condiţiile din penitenciare şi încălcarea dreptului la un proces echitabil. Statul român ar putea fi nevoit să plătească milioane de euro despăgubiri omului de afaceri Gigi Becali, după ce a câștigat un proces la CEDO.

Finanțatorul echipei FCSB s-a plâns că i s-a dat ilegal o condamnare CEDO a stabilit că urmărirea penală a durat prea mult. Dosarul ar fi trebuit să ajungă mai repede pe masa judecătorilor români.

Becali poate acum să invoce această decizie dată de CEDO în orice proces pe care îl va începe împotriva statului român. Abia atunci el poate să ceară despăgubiri.

Cristi Danileț trebuie despăgubit

Şi fostul judecător Cristi Dănileţ a învins România la CEDO. Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat România pentru încălcarea libertății de exprimare a fostului judecător. Decizia, publicată marți, vine în contextul în care Danileț a fost sancționat în urmă cu trei ani de către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM.
„Acum trei ani CSM decisese sancționarea mea pentru o postare pe FB prin care îmi exprimăm îngrijorarea cu privire la modalitatea în care politicul numește Șeful Statului Major al Armatei.
Am fost reprezentat de avocata Nicoleta Popescu și a intervenit în proces asociația Forumul Judecătorilor din România. Le mulțumesc enorm pentru efort și profesionalism!“ a scris Danileț pe Facebook.

Decizia a fost luată cu patru voturi „pentru” și trei împotrivă. Judecătorii au decis că a avut loc o încălcare a Articolului 10 din Convenție.

Totodată, s-a stabilit faptul că „statul pârât trebuie să plătească reclamantului, în contul bancar al reprezentantului său, în termen de trei luni de la data la care hotărârea devine definitivă, 5.232 EUR, plus orice sumă care poate fi datorată de reclamant cu titlu de impozit, pentru costuri și cheltuieli, care urmează să fie convertite în moneda statului pârât la cursul de schimb aplicabil la data soluționării”, conform deciziei.

Citește și: Directorul FBI s-a intâlnit cu procurorul general, șefii DNA și DIICOT

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS