24.5 C
Craiova
miercuri, 8 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateTrei persoane reţinute în dosarul italienilor şcolarizaţi fictiv la o şcoală postliceală sanitară

Trei persoane reţinute în dosarul italienilor şcolarizaţi fictiv la o şcoală postliceală sanitară

Trei persoane au fost reţinute şi trei au fost plasate sub control judiciar într-un dosar care vizează 11 cetăţeni italieni care au fost şcolarizaţi fictiv, obţinând diplome pentru exercitarea profesiei de asistent medical generalist pe teritoriul Uniunii Europene, informează Agerpres.

Poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române au efectuat 12 percheziţii domiciliare, în judeţele Ilfov şi Mureş, în dosarul care vizează constituirea unui grup infracţional organizat, fals intelectual, uz de fals şi divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice faţă de mai multe persoane cercetate.

Din cercetări a reieşit că, începând cu anul 2019 şi până în prezent, la nivelul unei şcoli postliceale sanitare din Reghin, ar fi fost dezvoltat un mecanism ilegal, constând în şcolarizarea fictivă a unor cetăţeni italieni (care nu cunosc limba română şi care nu s-au prezentat la cursuri şi stagii de practică). Aceasta era urmată de eliberarea de diplome pentru exercitarea profesiei de asistent medical generalist pe teritoriul Uniunii Europene.

În timpul percheziţiilor au fost descoperite şi ridicate sisteme informatice, medii digitale de stocare şi înscrisuri, în vederea continuării cercetărilor.

Trei persoane au fost reţinute, alte trei – puse sub control judiciar

De asemenea, poliţiştii au pus în executare mandate de aducere emise pe numele a opt persoane, în scopul depistării acestora şi conducerii la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mureş, pentru aducerea la cunoştinţă a calităţii procesuale, a drepturilor şi obligaţiilor aferente şi audierii.

Trei persoane, cu vârste cuprinse între 39 şi 58 de ani, au fost reţinute. Faţă de alte trei persoane, cu vârste între 24 şi 58 de ani, a fost luată măsura controlului judiciar pentru 60 de zile. Astăzi, urmează a fi formulată propunere de arestare preventivă, pentru 30 de zile, faţă de cele trei persoane reţinute.

Potrivit IGPR, din cercetări a mai reieşit că alte două persoane, un bărbat şi o femeie, ambii angajaţi ai unei instituţii publice, ar fi divulgat reprezentanţilor şcolii postliceale aspecte din ancheta penală, despre care ar fi avut cunoştinţă, în virtutea atribuţiilor de serviciu, în urma corespondenţei purtate în cauză.

„Activităţile continuă la sediul Inspectoratului de Poliţiei Judeţean Mureş, unde vor fi efectuate audieri de martori, inclusiv şase cetăţeni italieni, identificaţi în spaţiile şcolii postliceale, în urma percheziţiilor domiciliare”, a precizat IGPR.

Citeşte şi: Tânăr accidentat mortal de tren

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS