12 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateReacții internaționale după moartea lui Alexei Navalnîi

Reacții internaționale după moartea lui Alexei Navalnîi

Moartea în închisoare a opozantului Kremlinului Alexei Navalnîi provoacă reacții internaționale. „Navalnîi a fost ucis cu brutalitate de Kremlin”, a reacționat președintele Letoniei, conform Reuters.

Statele Unite încearcă să confirme informațiile privind moartea liderului opoziției ruse Alexei Navalnîi, a declarat vineri consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, citat de Reuters.

„Dacă se confirmă, este o tragedie teribilă”, a declarat Sullivan.

Președintele Letoniei, Edgars Rinkevics

„Orice părere aveți despre Alexei Navalnîi ca politician, el a fost ucis cu brutalitate de Kremlin. Acesta este un fapt și asta ar trebui să știți despre adevărata natură a actualului regim al Rusiei. Condoleanțe familiei și prietenilor”, a scris pe platforma X președintele Letoniei, Edgars Rinkevics.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, s-a declarat „profund întristat și deranjat” de informațiile despre moartea lui Navalnîi.

„Trebuie să stabilim toate faptele, iar Rusia trebuie să răspundă la toate întrebările serioase despre circumstanțele morții sale”, a spus șeful NATO, citat de Reuters.

Ministrul francez de Externe, Stephane Sejourne

La rândul său, ministrul francez de Externe Stephane Sejourne consideră că liderul opoziției ruse „ a plătit cu viața pentru rezistența la un sistem de opresiune”.

„Moartea sa într-o colonie penală ne amintește de realitatea regimului lui Vladimir Putin”, a spus Sejourne.

Președintele Consiliului European, Charles Michel

Și președintele Consiliului European, Charles Michel, a reacționat, spunând că Alexei Navalnîi a luptat pentru libertate și democrație.

Ministrul spaniol de externe, José Manuel Albares

Ministrul spaniol de externe, José Manuel Albares, s-a declarat vineri „profund șocat de moartea lui Alexei Navalnîi” și a afirmat că Madridul „(a cerut) să fie clarificate circumstanțele” morții acestuia.

Postând pe rețeaua de socializare X (fostul Twitter), Albares a subliniat că decesul ”a avut loc în timpul încarcerării sale nedrepte din motive politice” și a prezentat condoleanțe „celor dragi” și „sprijinul său celor care lucrează pentru libertate”.

Ministrul suedez de Externe, Tobias Billstrom

Ministrul suedez de Externe, Tobias Billstrom: „Vești îngrozitoare despre Alexei Navalnîi… Dacă informația despre moartea sa în închisoarea rusă este adevărată, înseamnă o altă crimă teribilă a regimului lui Putin. Arată din nou de ce este necesară în continuare lupta împotriva autoritarismului”.

Ministrul de Externe al Cehiei, Jan Lipavský

Ministrul de Externe al Cehiei, Jan Lipavský: „Așa cum își tratează politica externă, așa își tratează Rusia și cetățenii. S-a transformat într-un stat violent care ucide oameni ce visează la un viitor mai bun, precum Nemțov sau acum Navalnîi – închiși și torturați până la moarte pentru că s-au ridicat în fața lui Putin. Odihneşte-te în pace”.

Politicianul rus de opoziție Alexei Navalnîi, cel care a dezvăluit corupția uriașă din jurul lui Vladimir Putin și un critic dur al Kremlinului, a murit în închisoare, a anunțat vineri penitenciarul în care acesta era încarcerat, conform Reuters.

Citeşte şi: Reacția Kremlinului după anunțul morții lui Navalnîi

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS