14.2 C
Craiova
miercuri, 17 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateProgramul „Noua Casă” continuă în 2024

Programul „Noua Casă” continuă în 2024

Programul „Noua Casă” va continua în anul 2024. Plafonul de garanţii este de 1 miliard de lei, a anunţat, joi, Ministerul Finanţelor.

În 2023, au fost acordate 1.940 de garanţii în valoare totală de 245.743.854 lei, cu o valoare a creditelor de aproximativ 485 de milioane de lei, potrivit digi24.ro.

„Noua Casă a dus la creşterea accesului la proprietate pentru familiile cu venituri medii, facilitând stabilitatea locativă şi îmbunătăţind calitatea vieţii pentru mulţi români”, afirmă ministrul Marcel Boloş.

Potrivit unui comunicat de presă al MF, programul a contribuit nemijlocit la stabilizarea şi la maturizarea pieţei imobiliare, precum şi a pieţei creditelor ipotecare. „Principalul argument pentru care programul continuă şi în 2024 este efectul generat: o mână de ajutor celor care îşi doresc să-şi clădească propriul cămin, să-şi scrie propria poveste. Prin alocarea pentru anul 2024 a unui nou plafon al garanţiilor în valoare de 1 miliard lei transmitem un mesaj de continuitate, susţinere şi consolidare a angajamentului privind bunăstarea oamenilor.

Noua Casă a dus la creşterea accesului la proprietate pentru familiile cu venituri medii

Noua Casă a dus la creşterea accesului la proprietate pentru familiile cu venituri medii, facilitând stabilitatea locativă şi îmbunătăţind calitatea vieţii pentru mulţi români. Sigur că sunt importante şi beneficiile conexe, cum sunt atragerea de investiţii private în sectorul imobiliar şi îmbunătăţirea aspectului şi a calităţii zonelor urbane”, a transmis ministrul Marcel Boloş.

Se vor putea înscrie în Program şi finanţatori care nu au participat în anul precedent

În anul 2024 se vor putea înscrie în Program şi finanţatori care nu au participat în anul precedent. Ei au un termen de 7 zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a prevederilor Hotărârii de Guvern să transmită către FNGCIMM cererile de înscriere în etapa 2024 a Programului, precum şi solicitările de alocare de plafoane de garantare. Din momentul lansării Programului Prima Casă, în anul 2009, până la finele lunii decembrie 2023, au fost acordate 333.219 garanţii şi promisiuni de garantare în valoare totală de 31,57 miliarde lei, ce au susţinut credite în valoare de 63,8 miliarde lei.

Ghid pentru cei interesaţi să aplice

Noua Casă 2024 se acordă în lei, pentru achiziţia unei singure locuinţe, iar valoarea maximă a creditului care poate fi accesat este de: 66.500 euro – pentru locuinţe al căror preţ este de maxim 70.000 euro, avansul solicitat fiind de 5%; 119.000 euro – pentru locuinţe al căror preţ este de maxim 140.000 euro, în acest caz avansul solicitat este de 15%. Dobânda este variabilă, calculată în funcţie de Indicele de referinţă pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), la care se adaugă o marjă fixă de cca 2%.

Citește şi: Fraudă de 1,7 miliarde de euro descoperită de Poliția din Italia

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS