26.7 C
Craiova
vineri, 21 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePropunere a unor europarlamentari: Fără controale la frontierele terestre dintre Grecia, Bulgaria și România

Propunere a unor europarlamentari: Fără controale la frontierele terestre dintre Grecia, Bulgaria și România

​​Patru europarlamentari din România, Bulgaria și Grecia cer ministrului grec al imigrației să propună în reuniunea informală a Consiliului JAI ridicarea controlului la frontiera terestră Schengen dintre cele trei țări. Demersul vine în contextul în care România și Bulgaria au primit undă verde doar pentru integrarea pe cale aeriană și navală în Schengen din martie. Nu este stabilit un termen pentru aderarea pe cale terestră.

Scrisoarea comună este semnată de europarlamentarii români Dacian Cioloș și Vlad Gheorghe, împreună cu europarlamentarul grec Georgios Kyrtsos și parlamentarul bulgar Daniel Lorer.

”Într-o scrisoare comună către ministrul imigraţiei şi azilului din Grecia, europarlamentarii români Dacian Cioloş şi Vlad Gheorghe, împreună cu europarlamentarul grec Georgios Kyrtsos şi parlamentarul bulgar Daniel Lorer îi recomandă oficialului grec să propună – în cadrul reuniunii informale a miniştrilor Justiţiei şi Afacerilor Interne care se desfăşoară azi- ridicarea controlului la frontiera terestră Schengen dintre România, Bulgaria şi Grecia”, anunţă Dacian Cioloş, potrivit News.ro.

Cei patru demnitari aduc în atenţia ministrului Dimitris Kairidis mai multe argumente

Europarlamentarul român precizează că în scrisoarea comună, cei patru demnitari aduc în atenţia ministrului Dimitris Kairidis mai multe argumente pentru care acest apel este oportun şi prin care solicită ridicarea controalelor cât mai rapid.

”În primul rând, din 2011, Comisia Europeană reiterează sistematic că Bulgaria şi România sunt pregătite pentru aderarea deplină la Schengen. În al doilea rând, Parlamentul European a emis numeroase rezoluţii şi rapoarte prin care solicită aderarea deplină la Schengen, care au fost susţinute de majoritatea absolută a Camerei. În al treilea rând, reprezentanţii sectoarelor turismului grec şi HORECA solicită ridicarea controlului la frontierele terestre, pentru a facilita sosirea turiştilor români şi bulgari în Grecia. Acesta ar deveni un factor foarte important al dezvoltării economice, în special în părţile de nord ale Greciei, cu condiţia ca graniţa terestră să devină complet deschisă înainte de perioada estivală.

Controalele la frontierele terestre dintre cele trei ţări aduc încă pierderi uriaşe companiilor de transport şi turiştilor

În al patrulea rând, în momentul de faţă controalele la frontierele terestre dintre cele trei ţări care se află oficial în spaţiul Schengen aduc încă pierderi uriaşe companiilor de transport şi turiştilor, în ceea ce priveşte costurile de călătorie, câştigurile financiare ratate şi timpul. Acesta este un factor pe care nu-l putem subestima în contextul crizei economice şi inflaţiei fără precedent. În al cincilea rând, ridicarea frontierei ar îmbunătăţi imediat parametrii de mediu ai zonelor în cauză, contribuind astfel la obiectivul UE de reducere a emisiilor de CO2, a poluării aerului şi a bolilor conexe”, se arată în scrisoarea comună a aleşilor din cele trei ţări”, arată eurodeputatul.

De asemenea, cei patru europarlamentari şi parlamentari consideră că ”punerea în aplicare rapidă şi decisivă a propunerii va spori încrederea reciprocă existentă între cele trei state membre şi va creşte eficienţa colaborării lor în cadrul UE” .”Această propunere răspunde nevoilor cetăţenilor şi este responsabilitatea noastră să depăşim dificultăţile şi să oferim cetăţenilor ţărilor noastre beneficii maxime pe baza relaţiilor de bună vecinătate”, se arată în comunicat.

Citește şi: Președinta Comisiei Europene lansează dialogul strategic privind viitorul agriculturii UE

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS