22.3 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCutremur cu magnitudinea de 7,1 lângă granița Chinei cu Kârgâzstan

Cutremur cu magnitudinea de 7,1 lângă granița Chinei cu Kârgâzstan


Un cutremur cu magnitudinea 7,1 a zguduit marți dimineața o parte muntoasă și îndepărtată a regiunii Xinjiang din vestul Chinei. Zeci de persoane au fost rănite, a raportat presa de stat și în țări din Asia Centrală aflate la sute de kilometri distanță.

Cutremurul a lovit județul Wushi, cunoscut și sub numele de județul Uqturpan, din prefectura Aksu, lângă granița cu Kârgâzstan.

Două case s-au prăbușit și au doborât două linii electrice majore în apropierea epicentrului, deși electricitatea a fost restabilită rapida.

Autoritatea feroviară din Xinjiang a sigilat imediat rutele în zonele afectate de cutremur și a suspendat 27 de trenuri.

Trei persoane au fost spitalizate într-o localitate aflată la 26 de kilometri de epicentru. Un copil a fost salvat din dărâmăturile casei lor din acel oraș, a spus postul de radio.

Aproape 200 de salvatori au fost trimiși în zona cutremurului, iar alte sute sunt adunate, a raportat Xinhua.

Peste 50 de replici peste magnitudinea 3 au fost raportate marți, potrivit Centrului de rețele de cutremur din China, administrat de stat.

Impact regional

Epicentrul cutremurului este o zonă îndepărtată, muntoasă și slab populată, la o altitudine de peste 3.000 de metri (9.842 de picioare).

Cinci sate sunt situate pe o rază de 20 de kilometri de epicentru, care este la aproximativ 50 de kilometri de principala zonă urbană a județului Wushi.

Județul Wushi are o populație de 205.000 de oameni, conform ultimului recensământ din China din 2020.

Cutremurele s-au simțit în orașe aflate la sute de mile distanță, inclusiv în oaza Drumului Mătăsii din Kashgar și Hotan din sudul Xinjiang.

Videoclipurile postate de locuitorii din Xinjiang pe rețelele de socializare chineze arată oameni care se leagănă și se prăbușesc pe podea. Mulțimile se adăpostesc afară, pe străzi, învelite în jachete și pături de iarnă. Temperatura peste noapte a scăzut până la -10 grade Celsius.

Cutremurele au fost resimțite și peste granița din Kârgâzstan, potrivit Serviciului geologic al Statelor Unite.

În Kazahstanul din apropiere, cel puțin 44 de persoane au fost rănite în cel mai mare oraș al țării, Almaty. Cutremurul a fost simțit și la distanță până în Uzbekistan, potrivit CNN.

Citește și: Râmnicu Vâlcea: Amenajare trecere la nivel linie CF cu dale elastice la strada Drumul Gării

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS