14.5 C
Craiova
duminică, 5 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateAnunțul ministrului Sorin Grindeanu: Măsuri convenite după negocierile cu transportatorii

Anunțul ministrului Sorin Grindeanu: Măsuri convenite după negocierile cu transportatorii

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat astăzi primele măsuri convenite în urma negocierilor cu reprezentanții transportatorilor, desfășurate în contextul protestelor naționale. Grindeanu a evidențiat importanța acordată problemelor din domeniu și a asigurat că va susține punctul de vedere al partenerilor sociali în discuțiile cu alte instituții precum Ministerul de Interne și ASF.

În cadrul întâlnirii, au fost stabilite o serie de măsuri, cu unele aplicative imediat și altele pentru perioada imediat următoare. Printre acestea se numără:

  1. Sprijin pentru Demersurile Partenerilor Sociali: Ministerul Transporturilor va sprijini demersurile care țin de competența ASF, MAI, Autoritatea Vamală Română și Ministerul Finanțelor, abordând problemele legate de RCA, indemnizația de hrană și cazare, acciza motorinei și facilitarea traficului rutier între România și țările non-UE.
  2. Reducerea Timpilor de Așteptare la Frontiere:
  • Separarea fluxurilor UE și non-UE, unde este posibil.
  • Preselecția camioanelor prin cântărire dinamică, inițial în vămile Giurgiu și Nădlac, cu extindere ulterioară la nivel național.

3. Probleme legate de rovinietă. În termen de 7 zile, se vor implementa măsurile necesare pentru eliminarea problemelor generate de expirarea rovinietei din cauza așteptărilor la frontieră.

4.Eliminarea toleranțelor. Se revine la toleranța de 4% pe axă și 5% pe masă totală, cu aplicare la depășirea dimensiunilor maxim admise. Termen: 15 zile.

5. Ajustarea tarifelor AST: Urgentarea procedurilor de dialog social privind ajustarea tarifelor AST. Termen: 7 zile.

6. Despăgubire CMR: Promovarea unui proiect de act normativ privind despăgubirea CMR (conform convenției CMR). Termen: 10 zile.

7. Combaterea „pirateriei” în transporturi: Organizarea unui grup de lucru pentru îmbunătățirea cadrului normativ cu scopul eliminării „pirateriei” în transporturi și corelarea unor acte normative. Termen: imediat.

8. Transportul alternativ: Crearea unui Grup de Lucru pentru modificarea OG nr. 49/2022 privind transportul alternativ. Retragerea din procedura de consultare publică/modificarea proiectului de OG. Termen: imediat.

Aceste măsuri reprezintă un prim pas în soluționarea problemelor ridicate de transportatori și în îmbunătățirea condițiilor din domeniul transporturilor.

Citește și: Vâlcean, arestat pentru lipsire de libertate și tentativă de viol comise în Danemarca

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS