9.8 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCoridele revin în Ciudad de Mexico pe 28 ianuarie 

Coridele revin în Ciudad de Mexico pe 28 ianuarie 

Ecourile coridelor se vor auzi din nou în arenele din Ciudad de Mexico, cele mai mari din lume (50.000 de spectatori), începând din 28 ianuarie. Asta, după mai multe răsturnări de situaţie înregistrate în cadrul unor dispute juridice. Anunţul a fost făcut joi de managerul acestor stabilimente, citat de AFP, transmite Agerpres.

Directorul arenelor din capitala mexicană, Mario Zulaica, a salutat faptul că „taurii se întorc în Ciudad de Mexico” graţie unei decizii recente a Curţii Supreme. Aceasta a anulat interdicţia pronunţată de un judecător federal.

„Invit publicul să vină, este foarte important”, a adăugat toreadoarea mexicană Paola San Roman într-o conferinţă de presă. „Fiecare ar trebui să aducă cu sine un grăunte de nisip pentru a umple arena”, a adăugat ea.

Printre capetele de afiş ale evenimentului se numără toreadorul mexican Joselito Adame. Acesta a suferit un accident după ce a fost împuns de un taur în Aguascalientes, în mai 2023.

Coridele au fost interzise în iunie 2022 prin decizia unui judecător din Ciudad de Mexico

Coridele au fost interzise în iunie 2022 prin decizia unui judecător din Ciudad de Mexico. Acesta s-a pronunţat în urma unei plângeri depuse de o organizaţie pentru drepturile animalelor, Justicia Justa.

Pe 6 decembrie 2023, Curtea Supremă din Mexic a anulat însă acea interdicţie. Potrivit presei, judecătorii s-au pronunţat doar asupra unor aspecte tehnice şi nu s-au pronunţat deocamdată asupra fondului chestiunii.

„În tot acest timp, mii de persoane nu au putut să îşi exercite în mod liber profesia, un drept fundamental consacrat în Constituţia noastră”, a afirmat directorul şi matadorul Mario Zulaica.

Pe lângă faptul că reprezintă o tradiţie care datează încă de la cucerirea spaniolă din secolul al XVI-lea, asociaţiile care se ocupă de luptele cu tauri atrag atenţia asupra importanţei lor economice: venituri de 343 de milioane de dolari şi 80.000 de locuri de muncă în 2018.

Pe 8 decembrie 2023, preşedintele ţării, Andrés Manuel Lopez Obrador, a evocat posibilitatea organizării unei consultări populare în Ciudad de Mexico pentru a decide asupra viitorului coridelor. Patru din cele 32 de state mexicane au interzis deja spectacolele bazate pe lupte cu tauri.

Citeşte şi:

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS