22.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitate(VIDEO) Polonia: Fostul ministru de Interne arestat la palatul prezidenţial

(VIDEO) Polonia: Fostul ministru de Interne arestat la palatul prezidenţial

-

Ministrul de Interne din fostul guvern populist polonez şi unul din colaboratorii săi apropiaţi au fost arestaţi aseară la palatul prezidenţial.

„Arestaţi în conformitate cu decizia instanţei”, a scris Czeslaw Mroczek pe X, informaţii confirmate ulterior de poliţie, potrivit BBC.

În decembrie, o instanţă poloneză i-a condamnat pe Mariusz Kaminski, ministru de Interne în fostul guvern naţionalist, şi pe unul dintre colaboratorii săi apropiaţi, Maciej Wasik, la doi ani de închisoare pentru depăşirea atribuţiilor într-un dosar ce datează din 2007.

La vremea respectivă, şef al biroului central anticorupţie, Mariusz Kaminski a ordonat o anchetă considerată ilegală care viza un membru al coaliţiei de guvernământ, condusă de PiS.
Personalitate controversată, Kaminski a servit şi în calitate de coordonator al serviciilor secrete şi întruchipează, în ochii criticilor săi, tendinţele autoritare din cadrul partidului naţionalist şi populist Lege şi Justiţie (PiS), care a pierdut puterea în urma alegerilor legislative din octombrie.

Cei doi se consideră nevinovați

Luni seara, o instanţă a emis un mandat de arestare pe numele celor doi. Aceştia îşi susţin nevinovăţia, invocând o graţiere prezidenţială acordată de preşedintele Andrzej Duda în 2015 şi pusă sub semnul întrebării de Curtea Supremă. Aleşi deputaţi la scrutinul din octombrie, cei doi şi-au văzut vineri anulate mandatele.

Poliţia nu i-a putut găsi pe cei doi bărbaţi la domiciliu marţi dimineaţă. Dar Mariusz Kaminski şi Maciej Wasik au apărut la scurt timp alături de preşedintele Andrzej Duda, el însuşi membru PiS, în cadrul unei ceremonii la palatul prezidenţial unde au petrecut apoi întreaga zi. Potrivit presei, preşedintele lipsea în momentul arestării.

După-amiază, cei doi au dat declaraţii în curtea palatului prezidenţial.”Nu ne ascundem, suntem aici cu preşedintele, ştim că forţele de poliţie sunt adunate lângă preşedinţie pentru a ne aresta”, a declarat Kaminski.”Dacă vom ajunge în închisoare, vom fi prizonieri politici”, a adăugat el.

Citește și: Temperatura a crescut cu peste 51 de grade în 4 zile într-un oraș din Suedia

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Craiova: Marian Vasile de la AUR promite taxe şi...

Candidatul AUR la Primăria Craiova, Marian Vasile, a declarat,...

ȘTIRI GdS