23.3 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateIsraelul negociază cu mai multe ţări relocarea palestinienilor din Fâşia Gaza 

Israelul negociază cu mai multe ţări relocarea palestinienilor din Fâşia Gaza 

Guvernul israelian negociază cu mai multe ţări, printre care şi Republica Congo, pentru relocarea parţială către acestea a populaţiei palestiniene din Fâşia Gaza după ce se va fi terminat războiul cu gruparea Hamas, potrivit ediţiei de miercuri a publicaţiei Times of Israel, care citează un înalt responsabil israelian, relatează agenţia EFE.

Guvernul condus de Benjamin Netanyahu elaborează astfel planuri pentru ceea ce numeşte a fi migraţia „voluntară” a unei părţi din cei 2,3 milioane de locuitori ai Fâşiei Gaza care ar fi de acord să plece de acolo.

„Republica Congo ar fi dispusă să primească imigranţi şi avem discuţii de asemenea cu alte ţări”, a spus pentru Times of Israel sursa citată, care face parte din Cabinetul de Securitate israelian.

De altfel, inclusiv unii miniştri membri ai guvernului Netanyahu au cerut deschis în ultimele zile plecarea palestinienilor din Fâşia Gaza şi instalarea coloniştilor israelieni în enclava palestiniană. Ministrul de finanţe, Bezalel Smotrich, şi cel al securităţii naţionale, Itamar Ben Gvir, au făcut declaraţii în acest sens.

Criza umanitară extremă provocată de război şi de blocada israeliană asupra Fâşiei Gaza a adus într-o situaţie insuportabilă populaţia rămasă aproape fără alimente, apă, combustibil şi asistenţă medicală, în timp ce Israelul permite doar o intrare limitată a ajutoarelor umanitare.

De când a început războiul pe 7 octombrie, când gruparea Hamas a lansat un atac surpriză în sudul Israelului şi a ucis acolo circa 1.200 de persoane, ofensiva militară israeliană asupra enclavei palestiniene a provocat peste 22.300 de morţi şi peste 57.200 de răniţi, majoritatea femei şi copii. Se estimează că alte mii de palestinieni dispăruţi au murit şi corpurile lor se află sub dărâmăturile clădirilor distruse.

Citeşte şi: Atenţionare călătorie în Franţa. Coduri roşu şi portocaliu de ploi şi inundaţii

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS