6.7 C
Craiova
miercuri, 28 februarie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFostul vicepreşedinte ANAF a scăpat de puşcărie după ce faptele s-au prescris

Fostul vicepreşedinte ANAF a scăpat de puşcărie după ce faptele s-au prescris

Fostul vicepreşedinte ANAF, Şerban Pop, a primit în septembrie 2022, o pedeapsă de 13 ani de închisoare pentru luare de mită. La judecarea apelului, instanţa supremă a constatat că faptele s-au prescris, astfel încât condamnarea a fost anulată, potrivit Agerpres.

Şerban Pop trebuie să plătească însă suma de 2,5 milioane euro, reprezentând mita reţinută în sarcina lui.

Fostul vicepreşedinte al ANAF se alătură unui şir lung de oameni importanţi care au scăpat de dosarele de corupţie, ca urmare a aplicării unor dispoziţii ale Curţii Constituţionale privind prescrierea faptelor.

A cerut mită cinci milioane de euro

În acest dosar, Şerban Pop a fost acuzat de DNA că, în perioada 31 ianuarie – 23 decembrie 2008, a pretins de la un om de afaceri suma de 5.000.000 euro, din care ar fi primit în patru tranşe, în conturile unor companii offshore pe care le controla prin interpuşi, 2.500.000 euro.

Banii ar fi fost primiţi, în perioada 8 septembrie – 23 decembrie 2008, în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle sale de serviciu, respectiv aprobarea unei soluţii fiscale individuale anticipate (act administrativ) legată de o tranzacţie încheiată între compania omului de afaceri şi o societate de stat şi a urgentării restituirii, către firma omului de afaceri, a sumei de 228.259.140 lei cu titlu de TVA.

După primirea sumei aferente rambursării, aproximativ jumătate din banii încasaţi de firma omului de afaceri ar fi fost transferaţi într-un cont deschis la o bancă din Ungaria, iar de aici către două firme offshore controlate de acelaşi om de afaceri. De acolo, 2.500.000 euro au fost transferaţi mai departe, în conturile unor firme offshore din Cipru controlate de inculpat, prin intermediar.

Citește şi: 29 de români și 6 moldoveni, evacuați miercuri din Fâșia Gaza

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS