19.6 C
Craiova
miercuri, 22 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateLucrări cu prelungiri pentru grupul 5 de la Termocentrala de la Rovinari

Lucrări cu prelungiri pentru grupul 5 de la Termocentrala de la Rovinari

A fost avizată încă o prelungire a contractelor privind modernizarea grupului energetic numărul 5 de la Sucursala Electrocentrale de la Rovinari.

Așadar, 4 contracte au beneficiat de acte adiționale prin care au fost prelungite datele de finalizare a lucrărilor de execuție. Prin urmare, acest lucru face posibilă continuarea lucrărilor la cel mai modern al bloc energetic al Complexului Energetic Oltenia. Grupul energetic 5 ar fi trebuit să fie pus în funcțiune la finalul acestui an. Cu toate acestea, punerea în funcțiune nu este posibilă pentru că mai este de lucru în ceea ce privește modernizarea grupului energetic numărul 5 de la Rovinari.

Lucrările la blocul energetic numărul 5, de la Sucursala Electrocentrale de la Rovinari, au fost demarate în urmă cu peste un deceniu. Contractele au fost prelungite permanent prin acte adiționale. Zeci de milioane de euro au costat până în momentul de față lucrările executate.

Intră în rezervă în 2 ani

Grupul energetic numărul 5 ar putea intra în exploatare anul viitor. Cu toate acestea, conform Planului de restructurare nu va funcționa prea mult timp. Complexul Energetic Oltenia are în implementare Planul de restructurare revizuit 2021 – 2026, cu perspectiva anului 2030. Documentul a fost aprobat în ianuarie 2022 de către Comisia Europeană, având în vedere că la CEO au fost acordate ajutoare financiare de la bugetul de stat pentru plata certificatelor de CO2.

Conform Planului, la CEO vor mai rămâne după 2026 grupurile energetice numerele 4 și 5 de la Rovinari și 5 de la Turceni, toate în rezervă de capacitate. Din 10 cariere miniere, vor rămâne 4 după 2026, în capacitate rezervată. Este vorba de Cariera Jilț Nord, care se va închide în 2027. Cariera Pinoasa care se va închide în 2030. Cariera Roșiuța se va închide în 2029 și Cariera Roșia care se va închide în 2030.

După închidere, activitățile de ecologizare vor dura 1 an. După 2031 nu mai va mai exista activitate de minerit și producere de energie pe bază de cărbune în România. În ceea ce privește politica de personal, de la 11.000 de angajați CEO va rămâne în 2026 cu 4.500, iar în 2030 cu 2.613. Două grupuri energetice au fost închise la CEO în luna iunie a acestui an. Alte două grupuri vor intra în rezervă la 1 ianuarie 2024, potrivit Planului de restructurare al Complexului Energetic Oltenia.

Citește și: Gorj: 77 de permise de conducere, reținute în minivacanța de Ziua Națională

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS