8.1 C
Craiova
miercuri, 28 februarie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRăzboiul din Ucraina a redus consumul de gaze în Europa

Războiul din Ucraina a redus consumul de gaze în Europa

Criza ucraineană a marcat un punct de cotitură pentru consumul de gaze din Europa, care se așteaptă să scadă din nou în acest an, pe măsură ce locuințele și firmele adoptă măsuri de îmbunătățire a eficienței și pompe de căldură, potrivit organismului mondial de supraveghere a energiei, Agenția Internațională pentru Energie (AIE), scrie The Guardian.

Un raport al Agenției Internaționale pentru Energie a constatat că economiile dezvoltate de pe continent și-au redus consumul de gaze cu 15% în 2022, după ce Rusia a întrerupt fluxurile după invazia sa. Gospodăriile și întreprinderile europene și-au redus cererea de gaze cu încă 9% în primele trei trimestre ale acestui an, ceea ce ar putea duce la o reducere constantă a cererii de gaze în anii următori, a precizat AIE.

Aproximativ 40% din economiile realizate au fost rezultatul vremii blânde din iarna trecută

Aceasta a constatat că aproximativ 40% din economiile realizate au fost rezultatul vremii blânde din iarna trecută, dar majoritatea au fost determinate de o creștere a cererii de pompe de căldură electrice și de îmbunătățirea eficienței.

AIE se așteaptă ca aceeași tendință să apară și în SUA, după ce administrația Biden a inclus îmbunătățiri ale eficienței energetice în pachetul de stimulare ecologică în valoare de 369 miliarde de dolari.

Se preconizează că locuințele și întreprinderile din SUA își vor reduce consumul de gaze cu aproximativ 1% pe an între 2022 și 2026, în ciuda accesului la rezerve interne ample, ca urmare a unor câștiguri mai bune în materie de eficiență și a implementării pompelor de căldură pentru a contribui la reducerea emisiilor de carbon cauzate de încălzirea cu gaz.

Necesitatea unei mai bune eficiențe energetice

AIE a subliniat necesitatea unei mai bune eficiențe energetice dacă guvernele mondiale speră să își atingă obiectivele climatice cu câteva zile înainte de începerea summitului Cop28 privind clima din Emiratele Arabe Unite, care începe joi.

Fatih Birol, directorul executiv al AIE, a declarat: „Ambițiile mondiale în materie de climă depind de capacitatea noastră de a face sistemul energetic global mult mai eficient. Dacă guvernele doresc să mențină la îndemână obiectivul de 1,5C, susținând în același timp securitatea energetică, este esențial să se dubleze progresele în materie de eficiență energetică în acest deceniu.

Citeşte şi: (VIDEO) Strat de zăpadă de 40 de centimetri la Rânca

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS