19.4 C
Craiova
marți, 7 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateFranța prezintă un nou plan antifumat: Țigări mai scumpe, fumatul interzis în parcuri și pe plaje

Franța prezintă un nou plan antifumat: Țigări mai scumpe, fumatul interzis în parcuri și pe plaje

Noi creșteri ale prețurilor la țigări și extinderea „zonelor fără tutun” la plaje, parcuri și în apropierea școlilor: marți, guvernul de la Paris a prezentat un nou plan antifumat menit să „răspundă provocării unei generații fără tutun până în 2032”, transmite agenția AFP, citată de boursorama.com.

Acest nou program național anti-fumat pentru perioada 2023-2027 se bazează în principal pe „creșterea fiscalității și a interdicțiilor legate de tutun”, a explicat ministrul Sănătății, Aurélien Rousseau.

Obiectivul este de a preveni în special tinerii să se apuce de fumat și de a-i ajuta pe fumători să se lase de fumat.

Una dintre măsurile cheie este majorarea prețului pachetelor de țigări. „Creșterea prețurilor este foarte eficientă și face obiectul unui consens științific la nivel mondial”, a subliniat Rousseau.

Multe mărci se vând acum la 11 euro pentru un pachet de 20 de țigări. Prețul minim va fi ridicat treptat la 13 euro până la începutul anului 2027, cu o primă etapă de 12 euro în 2025.

Din ianuarie 2024, prețurile ar urma să crească, de această dată din cauza inflației, cu 40-50 de cenți, potrivit estimărilor Confédération des buralistes (confederația franceză a tutungeriilor) comunicate luni AFP.

Zonele fără fum de țigară vor fi extinse la toate plajele

Zonele fără fum de țigară, care vor fi marcate prin panouri, vor fi extinse la toate plajele, parcurile publice, pădurile și în apropierea anumitor locuri publice, cum ar fi școlile, a anunțat Rousseau, menționând posibilitatea unor „amenzi”.

Daniel Nizri, președintele Ligii împotriva cancerului, a salutat decizia: „Era urgent să se acționeze pe scară largă și să se generalizeze interzicerea fumatului în spațiile publice deschise publicului, în special în jurul școlilor și în parcurile frecventate de copii”.

Potrivit guvernului, decretele privind prețul pachetelor și interdicțiile sunt așteptate „în primul trimestru al anului 2024”.

Vânzarea produselor de unică folosință pentru vaping (puff) va fi interzisă

În plus, „așa cum a promis premierul (Elisabeth Borne)”, vânzarea produselor de unică folosință pentru vaping (puff), populare în rândul tinerilor, va fi interzisă, a anunțat ministrul, denunțând o „aberație de sănătate publică și de mediu”.

Cu aromele lor copilărești, dulci sau fructate, ambalajele viu colorate și prețul scăzut, aceste produse sunt disponibile în aproximativ douăzeci de mărci diferite. Este un motiv de îngrijorare, deoarece reprezintă o poartă de acces la fumat pentru adolescenți.

Interdicția va fi introdusă „datorită unui proiect de lege transpartinic”, care va fi dezbătut în Adunarea Națională pe 4 decembrie. O interdicție efectivă este așteptată cel târziu în septembrie 2024, potrivit anturajului ministrului.

Pentru a face tutunul mai puțin atractiv, pachetul neutru, fără logo-ul unei mărci, va fi extins la toate produsele din tutun și vaping.

Farmaciștii vor putea prescrie terapie de substituție cu nicotină

Farmaciștii vor putea prescrie terapie de substituție cu nicotină pentru a-i ajuta pe fumători să renunțe la fumat.

upă o scădere fără precedent între 2016 și 2019, fumatul s-a stabilizat în Franța, dar există inegalități majore în funcție de mediul social.

În 2021, în Franța avea peste 12 milioane de fumători zilnici, ceea ce reprezintă 25% din populația de 18-75 de ani. În rândul tinerilor, prevalența fumatului zilnic a scăzut semnificativ, de la 25% la 16% între 2017 și 2021.

Tutunul rămâne principala cauză de deces evitabil, cu 75.000 de decese pe an.

Citeşte şi: Când vor fi plătite pensiile în luna decembrie

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS