6.7 C
Craiova
miercuri, 28 februarie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGreva angajaţilor din Casele de Pensii a fost suspendată

Greva angajaţilor din Casele de Pensii a fost suspendată

Greva angajaţilor din Casele de Pensii a fost suspendă miercuri seară, după cea sindicaliștii s-au întâlnit la Palatul Victoria cu premierul şi cu ministrul Muncii.

În urma discuţiilor, greviştii au obţinut promisiunea unei egalizări a salariilor între casele de pensii din teritoriu şi Casa Naţională.

Salarizarea angajaților din sistemul de pensii și asistență socială, reformarea instituțiilor și îmbunătățirea condițiilor de muncă au fost temele discutate astăzi de premierul Marcel Ciolacu, ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona-Bucura Oprescu, și reprezentanții Blocului Național Sindical.

Soluție de principiu

Reprezentanții guvernului și partenerii sociali au agreat o soluție de principiu pentru alinierea salariilor angajaților din casele județene de pensii la nivelul celor din cadrul casei naționale de pensii publice, ceea ce înseamnă o majorare a veniturilor angajaților din teritoriu. Detaliile privind transpunerea în legislație a acestei soluții de ajustare salarială vor fi stabilite prin dialog, conducerea Ministerului Muncii urmând să aibă luni, 4 decembrie 2023, o nouă întâlnire de lucru cu reprezentanții sindicatelor.

”Procesul de corectare a inechităților salariale va continua prin soluții pe care le vom stabili tot de comun acord în noua lege a salarizării sistemului public”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu, în cadrul întâlnirii de la Palatul Victoria.

Totodată, premierul a subliniat că ”este nevoie de reorganizarea și reformarea instituțiilor publice. În domeniul social, este evidentă necesitatea unui sistem unic de control și a unui singur sistem de autorizare și eliberare a avizelor. Recalcularea dosarelor de pensii, așa cum am stabilit prin noua lege a pensiilor, trebuie făcută în termenul asumat. Așadar, aveți întreaga mea susținere și a Guvernului pentru investițiile necesare reformării și îmbunătățirii sistemului de asistență socială și de pensii”.

De asemenea, șeful Executivului a cerut ca pensiile și drepturile salariale pentru luna decembrie să fie plătite fără întârziere.

Negocierile continuă

La întâlnirea de la Palatul Victoria au mai participat șeful Cancelariei Prim-Ministrului, Alexandru-Mihai Ghigiu, reprezentanți ai Ministerului Muncii și Solidarității Sociale și ai Cancelariei Prim-Ministrului.

Astfel, un inspector superior dintr-o casă teritorială, cu vechime de 25 de ani, ar putea primi până la 1.500 de lei net în plus la salariu.

Sindicatele vor reveni luni la Ministerul Muncii, pentru a discuta despre impactul bugetar al acestor ajustări.

Pe termen lung, soluţia la revendicările lor va fi o echilibrare a salariilor prin viitoarea lege a salarizării.

Citește și: Un biciclist a murit după ce a căzut în gol de la 6 metri

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS