27.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitate41 de muncitori blocaţi într-un tunel prăbuşit, salvați după 17 zile

41 de muncitori blocaţi într-un tunel prăbuşit, salvați după 17 zile

Toţi cei 41 de muncitori din construcţii care au rămas blocaţi timp de 17 zile într-un tunel montan care s-a prăbuşit în nordul Indiei au fost scoşi la suprafaţă.

Salvatorii indieni i-au scos marţi pe primii dintre cei 41 de muncitori din construcţii blocaţi de 17 zile într-un tunel prăbuşit în Himalaya. Evacuarea a început la mai bine de şase ore după ce salvatorii au reuşit să pătrundă şi să termine de instalat tubul, pentru a pune capăt unui calvar care a început în zorii zilei de 12 noiembrie, când tunelul s-a prăbuşit.

„Primul a ieşit”, a anunţat un oficial al serviciilor de salvare aflat în faţa tunelului de 4,5 km din statul nordic Uttarakhand. Urale şi strigăte de bucurie au întâmpinat scoaterea muncitorilor care au rămas blocaţi timp de 17 zile în tunel prăbuşit în Himalaya. Ambulanţe cu luminile aprinse s-au aliniat la gura tunelului pentru a-i transporta pe muncitori la un spital aflat la aproximativ 30 km distanţă.

Bărbaţilor salvaţi li s-au pus ghirlande de flori de galben-portocalii în semn de sărbătoare, în timp ce au fost întâmpinaţi de oficiali de stat.

17 zile blocați în tunel

Muncitorii fuseseră văzuţi în viaţă pentru prima dată în urmă cu exact o săptămână, privind în lentila unei camere endoscopice trimise de salvatori pe o conductă subţire prin care au fost livrate cele necesare menţinerii lor în viaţă. Deşi prinşi în capcană, aceştia aveau mult spaţiu în tunel, zona din interior având o înălţime de 8,5 metri şi o lungime de aproximativ 2 kilometri.

În timpul celor 17 zile, bărbaţii au primit mâncare, apă, lumină, oxigen şi medicamente printr-un tub, dar eforturile de a săpa un tunel cu ajutorul unor maşini de foraj de mare putere au fost zădărnicite de o serie de piedici. Până la urmă a fost nevoie să fie aduși aşa-numiţii mineri şobolani. Aceștia au săpat cu mâinile goale prin grămezile de moloz pentru a instala tubul. 

Tunelul prăbuşit face parte din autostrada Char Dham, în valoare de 1,5 miliarde de dolari, unul dintre cele mai ambiţioase proiecte ale premierului Narendra Modi, care vizează conectarea a patru locuri de pelerinaj hinduse printr-o reţea de 890 km de drumuri.

Autorităţile nu au spus ce a cauzat prăbuşirea, dar regiunea este predispusă la alunecări de teren, cutremure şi inundaţii.

Citește și: Mii de pelerini la parastasul de 34 de ani al părintelui Arsenie Boca

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS