20.6 C
Craiova
sâmbătă, 1 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAcademia Română, nemulțumită de modul în care a fost reabilitată Bojdeuca lui Ion Creangă

Academia Română, nemulțumită de modul în care a fost reabilitată Bojdeuca lui Ion Creangă

Academia Română a adresat o scrisoare deschisă preşedintelui Consiliului Judeţean Iaşi, Costel Alexe, prin care își exprimă nemulțumirea față de modul în care a fost reabilitată Bojdeuca lui Ion Creangă, anunță agenția Rador, care citează Radio București.

Membrii Academiei cer tot ce se poate face pentru ca Bojdeuca lui Ion Creangă din Ţicău să revină la autenticul său şi să rămână un simbol identitar românesc.

„Casa de acum renovată, dincolo de limita kitsch-ului, a amuţit şi şi-a pierdut căldura. Ea nu mai vorbeşte despre o epocă importantă pentru memoria noastră culturală, însemnele identitare au dispărut”, se arată în scrisoare.

Mesajul se doreşte a fi și un semnal de alarmă şi o invitaţie la responsabilitate adresate tuturor instituţiilor din ţară care îşi propun să restaureze simboluri culturale.

CJ Iași, încântat de reabilitare

Bojdeuca lui Ion Creangă, o casă simplă în care scriitorul a locuit în Iași, pe Dealul Țicăului, a fost modernizată printr-un proiect al Consiliului Județean Iași și va fi redeschisă pentru vizitatori din luna decembrie, a anunțat președintele instituției, Costel Alexe (PNL).

„Călător pe meridiane culturale”, așa s-a numit proiectul prin care am reabilitat întreg ansamblul muzeal cu fonduri europene, printr-un parteneriat implementat împreună cu Primăria Fălești Și Consiliul Raional Fălești din Republica Moldova. Prin acest proiect, am efectuat lucrări de restaurare și securizare a bojdeucii, lucrări de reabilitare și modernizare a clădirii muzeului, refacerea amfiteatrului și circulațiilor pietonale, reamenajarea spațiului verde și refacerea sistemului de iluminat”, a anunțat Alexe într-un comunicat.

El s-a felicitat pentru că ”am reușit să conservăm farmecul unic al bojdeucii”.

Citește și: Târgu Jiu: Adolescentul dispărut de acasă, căutat cu o dronă subacvatică în râul Jiu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS