26.7 C
Craiova
sâmbătă, 13 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTurcia a informat NATO că nu va ratifica aderarea Suediei la alianţă

Turcia a informat NATO că nu va ratifica aderarea Suediei la alianţă

Turcia a informat NATO că nu va ratifica aderarea Suediei la alianţă la timp pentru desfăşurarea ceremoniei de primire a statului scandinav săptămâna viitoare, cu ocazia reuniunii miniştrilor de externe aliaţi, au afirmat miercuri două surse ale agenţiei Reuters, relatează Agerpres.

Săptămâna trecută, comisia pentru afaceri externe a parlamentului de la Ankara a amânat votul privind aderarea Suediei la NATO. Urmează să mai discute subiectul. Comisia îşi va relua probabil dezbaterile marţea sau miercurea viitoare, susţine una din sursele confidenţiale ale Reuters.

Reuniunea miniştrilor de externe din NATO va avea loc la Bruxelles

Reuniunea miniştrilor de externe din NATO va avea loc la Bruxelles în aceleaşi zile, pe 28-29 noiembrie. Unele state membre sperau că se va putea marca atunci evenimentul aderării Suediei.

Ministerul turc de Externe nu a fost disponibil imediat pentru a comenta la solicitarea Reuters.

Suedia a solicitat primirea în NATO în mai anul trecut

Suedia a solicitat primirea în NATO în mai anul trecut, deodată cu Finlanda, după ce forţele ruse au invadat teritoriul ucrainean. Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a obiectat atunci faţă de ambele demersuri, susţinând că statele nordice îi protejează pe cei pe care Turcia îi acuză de terorism şi aplică embargouri asupra comerţului cu armament.

În aprilie, Turcia a susţinut candidatura Finlandei, însă a amânat acceptarea Suediei ca membră a alianţei.

Ankara a cerut guvernului de la Stockholm mai multe măsuri pentru interzicerea activităţii în Suedia a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), considerat organizaţie teroristă şi de Statele Unite şi de Uniunea Europeană. Suedia a reacţionat printr-un proiect de lege care incriminează apartenenţa la organizaţiile teroriste şi a eliminat restricţiile la exporturile de armament către Turcia, afirmând că şi-a îndeplinit astfel angajamentele luate printr-o înţelegere de anul trecut.

Nici Ungaria nu a ratificat încă primirea Suediei în NATO

Ratificarea aderării Suediei presupune aprobarea de către comisia pentru afaceri externe a parlamentului turc, înaintea votului în plen care ar urma după câteva zile sau săptămâni. Preşedintele Erdogan ar trebui apoi să promulge legea. Durata procedurilor a provocat frustrare în rândul aliaţilor Turciei şi a tensionat relaţiile ţării cu Occidentul, remarcă Reuters.

Nici Ungaria nu a ratificat încă primirea Suediei în NATO, însă principalul obstacol în calea extinderii alianţei rămâne Turcia, apreciază agenţia.

Citeşte şi: Protest al angajaţilor Direcţiei Judeţene de Statistică Dolj

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS