11.7 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateLegi ciudate în materie de muncă în întreaga lume

Legi ciudate în materie de muncă în întreaga lume

Există câteva legi destul de ciudate în materie de muncă în întreaga lume, cum ar fi cea din Japonia care permite companiilor să măsoare talia angajaților lor și să-i forțeze să facă exerciții fizice dacă sunt supraponderali

Japonia

Există o lege națională în Japonia (legea Metabo) care permite companiilor să măsoare talia angajaților cu vârsta cuprinsă între 40 și 74 de ani pentru a identifica riscurile pentru sănătate, cum ar fi diabetul și obezitatea. În 2008, s- a introdus Legea Metabo. Aceasta impunea tuturor bărbaților și femeilor cu vârste cuprinse între 40 și 74 de ani să li se măsoare talia de către angajatorul lor anual.

Limitele au fost stabilite la 85 cm pentru bărbați și 90 cm pentru femei. Oricine depășea aceste cifre trebuia să participe la cursuri de slăbire finanțate de compania de asigurări de sănătate a angajatorului. Guvernul nipon poate amenda legal companiile dacă nu aplică această lege., conform hotnews.ro.

Luxemburg, orele suplimentare permise numai cu autorizarea ministerului muncii

În Luxemburg, orele suplimentare sunt strict reglementate și sunt permise numai cu autorizarea prealabilă a ministerului muncii. Numărul standard de ore de lucru pentru angajați este de 8 ore pe zi și 40 de ore pe săptămână. Orice timp de lucru care depășește acest cuantum este considerat oră suplimentară.

Dacă se efectuează ore suplimentare, timpul maxim de lucru nu poate depăși 10 ore pe zi și nici 48 de ore pe săptămână. Pentru a beneficia de ore suplimentare angajatorul trebuie să notifice fiecare caz Inspectoratului Muncii și Minelor (Inspection du Travail et des Mines – ITM).

Belgia, legea pauzei în carieră 

Ți-ai dorit vreodată să evadezi timp de un an, dar nu ai făcut-o de teamă să nu-ți pierzi locul de muncă? În Belgia e exclus să ți se întâmple, deoarece legea, „ pauzei în carieră ”, permite angajaților să-și întrerupă angajarea pentru o perioadă de timp pentru a călători. În acest timp, ei primesc o indemnizație și un loc de muncă garantat la întoarcere.

SUA, interzisă concedierea angajatului pentru o singură poprire pe salariu

În unele state americane un angajat poate fi concediat dacă are cel puțin două popriri pe salarii pentru datorii. Pentru o singură poprire este interzisă concedierea angajatului.

Louisiana: concediu pentru donarea măduvei osoase

Statul Louisiana are câteva legi unicat. Știați că trimiterea unei pizza surpriză în Louisiana este ilegală? Pizza surpriză este considerată hărțuire.

Louisiana are, de asemenea, propriile legi anti-discriminare atunci când vine vorba de angajare. În 2022, Louisiana a adoptat o lege care interzice discriminarea pe bază de coafură. Acest act asigură că angajatorii nu discriminează angajații pe baza alegerii lor privind modul în care își poartă părul: afros, dreadlocks, împletituri, bucle și multe altele.

De asemenea, angajații au dreptul la multe tipuri de concedii plătite cum ar fi serviciul de jurat (la un proces) și concediul pentru donarea de măduvă osoasă.

Italia, performanța slabă nu poate fi un motiv legal de concediere

Spre deosebire de multe alte țări în care este acceptabil să concediezi un angajat pentru performanță slabă, în Italia performanța slabă nu poate fi un motiv legal de concediere.

Australia, aranjamente flexibile de lucru

În conformitate cu Legea muncii echitabile, angajații australieni care au lucrat pentru același angajator timp de peste 12 luni au dreptul de a solicita aranjamente flexibile de lucru, cum ar fi: Schimbarea orelor de început și de sfârșit a programului, Lucrul cu fracțiune de normă sau partajarea locului de muncă, Schimbarea locului din care muncești (de exemplu, lucrul de acasă).

Citeşte şi: Titlurile Tezaur destinate populației continuă în noiembrie – decembrie 2023

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS