20.1 C
Craiova
sâmbătă, 27 iulie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFost ministru de interne, condamnat pentru spionaj în favoarea Rusiei

Fost ministru de interne, condamnat pentru spionaj în favoarea Rusiei

Tribunalul orașului Riga l-a condamnat pe un fost membru al parlamentului leton, Janis Adamsons, la opt ani și șase luni de închisoare cu o perioadă de probă de doi ani. Acesta a fost găsit vinovat de spionaj pentru Rusia, a declarat administrația instanței, potrivit interfax.com.

De asemenea, instanța l-a condamnat pe Gennady Silonov, un cetățean rus, la șapte ani și șase luni de închisoare cu supraveghere de probă de doi ani pentru spionaj.

Adamsons a adunat și a transmis informații confidențiale unui serviciu special rus prin Silonov, iar Silonov a adunat astfel de informații pe baza instrucțiunilor serviciului, a declarat judecătorul instanței, Erlens Ernstsons.

Informațiile au vizat activitatea agențiilor guvernamentale letone, a organelor de aplicare a legii și de securitate națională și a armatei.

Janis Adamsons a negat acuzațiile de spionaj

Instanța a stabilit că Adamsons i-a cerut și a primit în mod ilegal Saeima despăgubiri pentru cheltuielile sale de transport. De asemenea, a achiziționat și depozitat ilegal cartușe fără permisiune. Adamsons a negat transmiterea de informații către serviciile speciale ruse.

El a recunoscut că îl cunoaște pe Silonov. Silonov a negat implicarea sa în serviciile speciale ruse. Condamnarea lui Adamsons va fi atacată cu recurs, a declarat avocatul său Mihail Cernousov. Vinovația inculpatului nu este dovedită și cazul este „complet fabricat”, a spus Chernousov. Adamsons (Partidul Harmony) a fost arestat sub suspiciunea de spionaj în vara lui 2021 și ulterior eliberat din arest pe cauțiune. Adamsons a fost membru al comisiei de apărare, afaceri interne și prevenire a corupției a parlamentului. El nu a avut acces la informații secrete de stat. În decembrie 2021, parlamentul a permis începerea urmăririi penale a lui Adamsons.

Între 1994 şi 1995 el a ocupat postul de ministru de Interne al Letoniei. Janis Adamsons, de 67 de ani, a rămas deputat vreme de şase mandate parlamentare, până în 2021, când a fost arestat.

Citește și: Patru tineri, arestați, după ce au atacat o casă cu cocktailuri Molotov

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS