13.1 C
Craiova
miercuri, 29 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateZeci de mii de palestinieni au fugit pe jos în ultimele zile din nord spre sudul Fâşiei Gaza

Zeci de mii de palestinieni au fugit pe jos în ultimele zile din nord spre sudul Fâşiei Gaza

Zeci de mii de palestinieni au fugit, începând de duminică, din nord spre sudul Fâşiei Gaza, au anunţat Forţele de Apărare ale Israelului. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a avertizat cu privire la „tendinţe îngrijorătoare” în ceea ce priveşte riscul de îmbolnăvire în teritoriu, după săptămâni de atacuri aeriene israeliene.

Exodul a avut loc în timp ce forţele israeliene s-au apropiat de centrul oraşului Gaza, lansând bombardamente intense.

Printre cei care au fugit din calea asaltului terestru tot mai extins al Israelului se numără copii, persoane în vârstă şi persoane cu dizabilităţi, iar cei mai mulţi au mers pe jos, cu un număr minim de bunuri, a declarat ONU.

„Vedem mii de oameni care se deplasează spre sud – nu convoai de mașini. Ei merg pe jos. Fluturează steaguri albe, temându-se să nu fie atacați. Ei se deplasează împreună în grupuri mari – crezând că ar putea exista o anumită siguranță în număr – într-o călătorie disperată către sud, către un viitor în care nu au nicio idee ce le rezervă”, au transmis corespondenții Al Jazeera.

ONU a declarat că 2.000 de persoane au fugit spre sud duminică, ajungându-se la 15.000 marţi. Guvernul israelian a declarat că 50.000 de locuitori din Gaza au călătorit miercuri prin coridorul de evacuare. Această cifră nu a putut fi verificată independent. Un jurnalist CNN aflat la faţa locului a declarat că numărul celor care au plecat a fost mai mare decât marţi.

Peste 70% din cei 2,3 milioane de locuitori din Gaza au fost strămutați.

Gaza, o fortăreață a terorii

Israelul a declarat că forțele sale terestre au încercuit orașul Gaza și se angajează în lupte cu luptători din grupurile palestiniene. Palestinienii spun că niciun colț al enclavei nu este ferit de bombardamentele israeliene. 

Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a afirmat marţi că trupele IDF se află în „inima oraşului Gaza” şi că vizează infrastructura şi comandanţii Hamas de acolo. Nu este clar unde anume luptă Israelul.

„Gaza este cea mai mare fortăreaţă a terorii pe care omenirea a construit-o vreodată. Întregul oraş este o mare bază teroristă. În subteran, au kilometri de tuneluri care fac legătura cu spitale şi şcoli”, a declarat Gallant. „Continuăm să demontăm această capacitate”.

IDF bombardează Gaza de săptămâni întregi, afirmând că a lovit 14.000 de ţinte teroriste în acest teritoriu dens populat.

Citește și: (VIDEO)O mașină a luat foc în centrul Craiovei după o ciocnire în trafic

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS