17 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitatePremierul Portugaliei și-a dat demisia. Este anchetat într-un dosar de corupție

Premierul Portugaliei și-a dat demisia. Este anchetat într-un dosar de corupție

Prim-ministrul Portugaliei, Antonio Costa, a demisionat marți pe fondul unei investigații privind presupusele nereguli comise de membri ai cabinetului său majoritar socialist în gestionarea proiectelor de minerit de litiu din țară, relatează Reuters. Potrivit unei declarații emise de Parchetul portughez, Costa – care este prim-ministru al Portugaliei din 2015 – este el însuși investigat în cadrul anchetei.

Premierul portughez António Costa a demisionat marți, după ce poliția i-a percheziționat reședința oficială în cadrul unei anchete de corupție, potrivit Politico.

Costa a anunțat decizia într-o declarație televizată după întâlnirea cu președintele Marcelo Rebelo de Sousa. El a spus că are conștiința curată, dar nu va mai candida la funcția de premier.

Marți procurorii l-au numit pe ministrul Infrastructurii Joao Galamba drept suspect oficial și l-au reținut pe șeful de cabinet al lui Costa. Opoziţia a cerut guvernului să demisioneze cu efect imediat.

Costa a fost „pe deplin disponibil să coopereze” cu sistemul de justiție

Costa a fost „pe deplin disponibil să coopereze” cu sistemul de justiție, după ce procurorii au spus că și el a fost ținta unei anchete.

„Demnitatea funcțiilor de prim-ministru nu este compatibilă cu nicio suspiciune asupra integrității sale, a bunei sale conduite și cu atât mai puțin cu suspiciunea de a practica orice faptă criminală”, a spus Costa reporterilor.

Procuratura a declarat că cinci persoane au fost reținute în cadrul anchetei, inclusiv Vitor Escaria, șeful de cabinet al Costa, și un consultant de afaceri. Presa locală a spus că este vorba despre consultantul de afaceri Diogo Lacerda Machado, un prieten al lui Costa.

40 de percheziții au fost efectuate marți în mai multe clădiri guvernamentale

Peste 40 de percheziții au fost efectuate marți în mai multe clădiri guvernamentale, inclusiv în biroul lui Escaria și în ministerele de infrastructură și mediu, se arată în comunicat al Procuraturii.

Procurorii investighează presupusa corupție și trafic de influență în concesiunile de exploatare a zăcămintelor de litiu din nordul Portugaliei, un proiect pentru o uzină de hidrogen în portul Sines și o investiție în mega centre de date acolo.

În timpul anchetei, procurorii au spus că suspecții au folosit numele și autoritatea lui Costa pentru a „debloca procedurile”. Ei au adăugat că Curtea Supremă va analiza posibilul rol al lui Costa.

Citeşte şi: A luat bani europeni primiți pentru un atelier de tricotaje şi i-a cheltuit pe altceva

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS