6.4 C
Craiova
miercuri, 11 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTradiții și obiceiuri în seara de Halloween

Tradiții și obiceiuri în seara de Halloween

Halloween este o sărbătoare cu origini celtice. A fost adoptată de multe popoare din lumea occidentală și s-a răspândit în secolul al XIX-lea prin intermediul imigranților irlandezi din Statele Unite ale Americii.

Această sărbătoare este celebrată în noaptea de 31 octombrie, deși data poate varia în funcție de țară. De exemplu, în Suedia este sărbătorită în prima sâmbătă din noiembrie.

Numele Halloween provine din expresia engleză „All Hallows’ Even”, care se referă la sărbătoarea creștină a tuturor sfinților. Aceasta este celebrată pe 1 noiembrie în țările predominant creștine – catolice și protestante.

Activitățile specifice pentru Halloween

Activitățile specifice pentru Halloween sunt purtarea de costume tematice, colindatul, sculptarea dovlecilor în forma de felinare, farse și vizitarea unor locuri presupus bântuite. În această zi, copiii se costumează în vrăjitori, mumii sau alte personaje și merg din casă în casă întrebând „Trick or Treat?” (Păcăleală sau dulciuri?), amenințând că dacă nu primesc dulciuri, vor juca o farsă persoanei colindate. În alte țări, Halloween-ul este sărbătorit prin parade și carnavaluri.

Sărbătoarea Halloween a fost influențată de numeroase culturi

Din punct de vedere istoric, sărbătoarea Halloween a fost influențată de numeroase culturi de-a lungul secolelor. În Imperiul Roman, exista Ziua Pomona, în cultura celtică era festivalul Samhain, iar în creștinism era sărbătoarea Tuturor Sfinților, scrie History.com.

Conform cercetătorului Nicholas Rogers, Halloween-ul este cel mai frecvent asociat cu festivalul celtic Samhain, care înseamnă „sfârșitul verii” în limba irlandeză veche. Festivalul Samhain marchează sfârșitul „jumătății luminoase” a anului și începutul „jumătății întunecate” și este considerat uneori „Anul Nou Celtic”.

Cu răspândirea noii religii creștine în Europa, sărbătoarea de 1 noiembrie a fost transformată în Sărbătoarea Tuturor Sfinților de către Biserica Romano-Catolică în anul 835. Această sărbătoare, cunoscută și sub numele de Hallowmas sau All Hallows, a fost celebrată în Irlanda și Scoția timp de mai multe secole. A fost adusă în America de Nord de către imigranții irlandezi și scoțieni în secolul al XIX-lea. Ulterior, prin influența americană, Halloween-ul s-a răspândit în alte țări la sfârșitul secolului al XX-lea și începutul secolului al XXI-lea.

Halloween, sărbătoare plină de tradiții și obiceiuri fascinante

Numele Halloween este o abreviere a expresiei All-Hallows-Even, care înseamnă „seara de dinainte de All Hallows”. În secolul al XX-lea, termenul era scris și „Hallowe’en”, eliminând litera „v” și scurtând cuvântul. Deși sintagma All Hallows apare în engleza veche, conform Oxford English Dictionary, expresia All-Hallows-Even a fost atestată abia în anul 1556.

Halloween este o sărbătoare plină de tradiții și obiceiuri fascinante, care au evoluat de-a lungul timpului și s-au adaptat la diferite culturi și regiuni. Iată câteva dintre cele mai cunoscute obiceiuri și tradiții de Halloween:

Costume și măști

Unul dintre cele mai recunoscute lucruri despre Halloween este purtarea costumelor și a măștilor. Oamenii de toate vârstele se deghizează în personaje înfricoșătoare, cum ar fi vrăjitori, vampiri, mumii sau zombi. Conform tradiției, se spune că purtarea unui costum sau a unei măști va îndepărta spiritele rele.

Trick or Treat

Un alt obicei popular de Halloween este Trick or Treat (Păcăleală sau dulciuri n.r.). Copiii se costumează și merg din casă în casă, întrebând „Trick or Treat?”, așteptând să primească dulciuri. Dacă nu primesc dulciuri, amenință că îi vor juca o farsă persoanei colindate. Această tradiție provine din vechile credințe celtice, care spuneau că spiritele rele ar putea fi alungate prin oferirea de dulciuri.

Jack-o’-lanterns

Sculptarea dovlecilor în forma de felinare, cunoscuți sub numele de Jack-o’-lanterns, este o tradiție populară de Halloween. Oamenii scot miezul dovleacului și sculptează fețe înfricoșătoare sau modele artistice în coaja acestuia, apoi îl luminează cu o lumânare în interior. Originile acestei tradiții se regăsesc în mitul irlandez referitor la Jack O’Lantern. Se spune că acesta a fost un om rău, blestemat să umble pe pământ pentru totdeauna cu un felinar în mână.

Colindatul

În unele regiuni, Halloween-ul este marcat prin colindat, o tradiție similară cu cea de Crăciun. Grupuri de copii sau adulți merg din casă în casă, cântând colinde de Halloween și cerând dulciuri sau bani. Această tradiție este populară în special în Statele Unite și în Canada, conform Irishtimes.com.

Costumele înfricoșătoare sunt o tradiție veche de Halloween

Costumele înfricoșătoare sunt o tradiție veche de Halloween, care are origini în credințele și miturile străvechi. Oamenii credeau că în noaptea de Halloween, lumea spiritelor se deschide și spiritele rele pot intra în lumea noastră. Prin purtarea costumelor de groază, oamenii sperau să se confunde cu aceste spirite și să le îndepărteze.

Citeşte şi: O sticlă de whisky, scoasă la licitație pentru 1,4 milioane de dolari

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS