25.1 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitate(VIDEO) 400 de norvegieni, lăsaţi fără bani de o grupare de escroci români

(VIDEO) 400 de norvegieni, lăsaţi fără bani de o grupare de escroci români

-

400 de norvegieni care şi-au vândut maşinile pe o platformă au fost înşelaţi de o grupare de români. Doi dintre ei au fost reţinuţi în urma percheziţiilor făcute în România. Gruparea a creat o pagină web falsă, asemănătoare cu a unei pagini oficiale din Norvegia, şi a furat datele bancare ale celor care o accesau.

Poliția Română și DIICOT au făcut joi cinci percheziții în București, la solicitarea autorităților judiciare norvegiene, într-un dosar vizând o grupare de români suspectați de infracțiunea de fraudă gravă conform Codului penal norvegian. În Codul Penal Român, aceste fapte au corespondent în infracțiunile de fraudă informatică, acces ilegal la un sistem informatic, transferul neautorizat de date informatice și constituirea unui grup infracțional organizat.

La sesizarea Autorității Norvegiene pentru Trafic Rutier, autorităţile judiciare norvegiene au declanșat o anchetă penală pentru fraude săvârșite în urma derulării unor proceduri de reînmatriculare a vehiculelor.

Norvegieni păcăliţi prin SMS

Anchetatorii spun că membrii bandei ar fi trimis mesaje SMS la sute de norvegieni care raportaseră recent vânzarea de mașini pe site-ul Autorității pentru Reînmatricularea Vehiculelor. Le spuneau că notificările trimise de ei nu au fost înregistrate, fiind necesară accesarea unui hyperlink.

Persoanele care au urmat instrucțiunile au fost redirecționate pe o pagină web falsă, asemănătoare paginii oficiale a Autorității pentru Reînmatricularea Vehiculelor.

Victimele ar fi introdus pe pagina de phishing (falsă) datele de BankID (cheie de identificare folosită de titular pentru logare la bancă). Membrii grupării le-au folosit făcând tranzacții din conturile bancare ale victimelor. Banii au fost folosiţi pentru achiziţionarea de bunuri și servicii sau transformaţi în cryptomonede.

În mai multe situații, produsele ar fi fost comandate la puncte de colectare din București sau alte oraşe din România.

Până în prezent, autoritățile norvegiene au identificat peste 400 de cetățeni norvegieni păgubiți în acest fel.

În acest dosar au fost puse în aplicare trei mandate de aducere, iar doi cetățeni români pe numele cărora autoritățile norvegiene au emis mandate europene de arestare au fost duși la Curtea de Apel București, care a decis punerea în executare a mandatelor de arestare și predarea celor doi cetățeni români către autoritățile judiciare norvegiene.

Citește şi: Un american a câștigat al doilea cel mai mare premiu din istoria loteriei SUA cu un bilet de 2 $

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Un mehedințean, urmărit internațional, prins în Craiova

Un mehedințean urmărit internațional a fost prins, ieri, în...

ȘTIRI GdS