17.2 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCe tip de caserole sunt dăunătoare pentru sănătate

Ce tip de caserole sunt dăunătoare pentru sănătate

Există multe tipuri de plastic care diferă în ceea ce privește compoziția chimică, rezistența la temperatură, rezistența mecanică și alți parametri. Pentru industria alimentară se folosesc doar acele tipuri de plastic care nu emit substanțe toxice la contactul cu produsele.

De unde știm care plastic este sigur pentru sănătate? Pentru a face acest lucru, trebuie să acordați atenție marcajelor, care sunt de obicei situate pe fundul sau pe peretele vasului. Marcajul este un triunghi de trei săgeți cu un număr în interior și o abreviere sub el. Numărul indică tipul de plastic, iar abrevierea indică denumirea chimică a acestuia, potrivit ziare.com

Lista celor mai comune tipuri de plastic și marcajele acestora

Tereftalat de polietilen

1. PET sau PETE (tereftalat de polietilen). Acest plastic este folosit pentru sticle de apă, suc, sifon și alte băuturi de unică folosință. Este ușor, transparent si rezistent la acizi si alcaline. Cu toate acestea, nu este recomandată reutilizarea acestuia, deoarece atunci când este încălzit sau depozitat pentru o perioadă lungă de timp, poate elibera ftalați – substanțe care perturbă echilibrul hormonal și contribuie la dezvoltarea cancerului.

Polietilenă de înaltă densitate

2 HDPE (polietilenă de înaltă densitate). Acest plastic este folosit pentru sticle de lapte, sticle de iaurt, sticle de șampon, sticle de detergent și alte produse de uz casnic. Este dur, opac și rezistent la temperaturi ridicate. Este considerat unul dintre cele mai sigure tipuri de plastic pentru oameni, deoarece nu emite compuși chimici periculoși.

Clorura de polivinil

3. PVC (clorura de polivinil). Acest plastic este folosit pentru a împacheta pelicule, jucării, furtunuri, țevi și alte produse. Este moale, flexibil și durabil. Cu toate acestea, este foarte periculos pentru sănătate, deoarece conține clor și ftalați, care provoacă alergii, astm, tulburări ale sistemului reproducător și cancer.

Polietilenă de joasă densitate

4. LDPE (polietilenă de joasă densitate). Acest plastic este folosit pentru pungi, recipiente pentru alimente congelate și alte materiale de ambalare. Este moale, elastic și durabil. De asemenea, este considerat sigur pentru oameni, deoarece nu emite substanțe toxice.

Polipropilenă

5. PP (polipropilenă). Acest plastic este folosit pentru recipiente pentru microunde, capace, cești, linguri, furculițe și alte ustensile. Este dur și rezistent la temperaturi ridicate. Este, de asemenea, unul dintre cele mai sigure tipuri de plastic pentru oameni, deoarece nu interacționează cu alimentele.

Polistiren

6. PS (polistiren). Acest plastic este folosit pentru căni de cafea, farfurii, vase, tăvi și alte ustensile de unică folosință. Este ușor, transparent si fragil. Este foarte periculos pentru sănătate, deoarece încălzit sau în contact cu alimentele grase, eliberează stiren – o substanță care provoacă dureri de cap, iritații ale mucoaselor, tulburări ale sistemului nervos si cancer.

Alte tipuri de plastic

7. ALTE (alte tipuri de plastic). Acest marcaj înseamnă că plasticul constă dintr-un amestec de diferiți polimeri sau conține noi tipuri de polimeri care nu sunt incluse în categoriile anterioare. Aceste tipuri de plastic includ policarbonat, polilactidă, poliamidă și altele. Aceste materiale plastice pot fi fie sigure, fie periculoase pentru oameni, în funcție de compoziția lor și de condițiile de utilizare.

De asemenea, merită să ne amintim că unii aditivi din plastic vă pot afecta negativ sănătatea, mai ales atunci când sunt încălziți sau în contact cu alimente grase sau acide.

Citeşte şi: Elev reținut după ce a agresat o colegă 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS