14 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCSM susține că aplicarea MCV timp de 16 ani nu a fost justificată

CSM susține că aplicarea MCV timp de 16 ani nu a fost justificată

Consiliul Superior al Magistraturii susține că perioada foarte mare în care a fost în vigoare Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) pentru România nu a fost întemeiată „pe deplin” și că a fost folosit „de factorii decizionali în sens negativ”.

„Deși ridicarea MCV față de România reprezintă un reper esențial în recunoașterea progreselor sistemului judiciar român, fiind un moment de referință pentru parcursul european al României, perioada îndelungată de aproximativ 16 ani în care acesta a fost aplicat nu a fost pe deplin justificată. Astfel, deși inițial MCV a fost considerat necesar în raport de obiectivele enumerate, cu timpul și-a pierdut această calitate și a condus la afectarea imaginii de ansamblu a sistemului judiciar, existând chiar situații în care a fost utilizat de factorii decizionali în sens negativ, contrar obiectivelor sale inițiale”, a transmis CSM printr-un comunicat de presă.

Consiliul Superior al Magistraturii a mulțumit udecătorilor și procurorilor, dar și personalului auxiliar de specialitate, care au contribuit „decisiv la rezultatul pe care România l-a obținut, în pofida tuturor dificultăților cu care s-a confruntat sistemul judiciar în această perioadă îndelungată de monitorizare”.

Consiliul Superior al Magistraturii a mai transmis că „asigură întreaga societate de faptul că acesta își va exercita constant rolul constituțional de garant al independenței justiției, iar implicarea instituțiilor autorității judecătorești va rămâne în continuare la fel de susținută, în scopul realizării unui act de justiție de calitate, având ca obiectiv final garantarea drepturilor și libertăților cetățeanului și asigurarea ordinii de drept”.

Comisia Europeană a anunțat că închide în mod oficial MCV pentru România și Bulgaria

Comisia Europeană a anunțat vineri că închide în mod oficial Mecanismul de Cooperare și de Verificare (MCV) pentru Bulgaria și România. Reformele făcute de România în domeniul justiției și anticorupției au fost monitorizate de Comisia Europeană prin Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) timp de 15 ani.

Mecanismul de Cooperare și de Verificare a fost introdus în 2007, la aderarea Bulgariei și a României la Uniunea Europeană, ca măsură tranzitorie menită să faciliteze realizarea de progrese în domeniul reformei sistemului de justiție și în cel al măsurilor anticorupție, precum și în ceea ce privește criminalitatea organizată, în cazul Bulgariei.

În ultimul raport MCV, din noiembrie 2022, Comisia Europeană a recomandat încetarea monitorizării României prin acest instrument și continuarea monitorizării prin mecanismul privind Statul de drept, aplicat în toate statele membre UE.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS