0.6 C
Craiova
marți, 5 decembrie, 2023
Știri de ultima orăActualitateAustria a respins cererea preşedintei Comisiei Europene privind extinderea Schengen

Austria a respins cererea preşedintei Comisiei Europene privind extinderea Schengen

Austria a respins apelul preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, ca Viena să renunţe la opoziţia sa faţă de aderarea României şi a Bulgariei la Spaţiul Schengen.

Austria susține că, în prezent, extinderea zonei de liberă circulaţie nu are niciun sens, relatează Euractiv si Agerpres.

În discursul său anual privind starea Uniunii Europene, prezentat în plenul Parlamentului European la Strasbourg, Ursula von der Leyen i-a cerut Austriei să permită intrarea României şi a Bulgariei în Schengen „fără nicio întârziere”. Totuşi, Viena a respins rapid solicitarea.

„În prezent, cifrele privind migraţia sunt în creştere în Europa. În multe ţări, se discută despre controale frontaliere suplimentare. De exemplu, la frontiera dintre Germania şi Polonia”, a declarat ministrul de interne austriac Gerhard Karner.

„La acest moment, nu are niciun sens pentru mine să vorbim despre o extindere a Spaţiului Schengen. Avem nevoie de mai multe controale, nu de mai puţine”, a adăugat el.

Austria blochează aderarea celor României şi Bulgariei la Schengen

Austria blochează aderarea celor două ţări (la Schengen), temându-se de un aflux de migranţi ilegali. Potrivit guvernului austriac, România şi Bulgaria nu şi-ar putea controla eficient frontierele. Acestea ar deveni frontiere externe ale Uniunii Europene după aderarea celor două ţări la Schengen.

Ursula von der Leyen a subliniat miercuri că România şi Bulgaria au devenit deja un model „arătând cele mai bune practici atât în ceea ce priveşte azilul, cât şi returnările” de migranţi.

„Bulgaria şi România au dovedit că fac parte din spaţiul nostru Schengen. Aşadar, haideţi să le primim în sfârşit, fără nicio întârziere”, a adăugat şefa Comisiei Europene.

Insistenţa guvernului austriac de a bloca intrarea celor două ţări est-europene în Schengen a fost criticată şi de partidul liberal NEOS. Acesta se află în prezent în opoziţie.

„Acesta este un apel direct către guvernul federal austriac de a ridica în cele din urmă veto-ul său incalificabil şi antieuropean”, a declarat eurodeputata Claudia Gamon pentru agenţia de presă APA, după încheierea discursului Ursulei von der Leyen în plenul Parlamentului European.

Citeşte şi: Peste 3.000 de morţi, în urma cutremurului devastator din Maroc

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS